Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviken kan få två nya gruppboenden

Under Handikappomsorgsnämnden sammanträde i går fanns ett extraärende på dagordningen. Det var en hemställan med omedelbar justering där nämnden föreslår tekniska kontoret att gå ut och beställa två gruppboenden som ska vara på plats redan nästa år.

Annons

– Det trevligaste beslutet på flera år, säger Patrik Häljeryd, S, Handikappomsorgsnämndens ordförande.

Anledningen är att försäkringskassan har ändrat sina regler och har fler omprövningar när det gäller personlig assistans för brukare. Vilket betyder att fler får avslag. Kommunen skulle kunna ta alternativet att ge vård i hemmet, men Patrik Häljeryd berättar att det inte är en bra lösning eftersom att det kräver flera olika insatser.

Då blir ett gruppboende ett naturligt val för den enskilde brukaren och inte lika spretigt. Det blir även en god ekonomisk investering. I dagsläget får nämnden 140 miljoner om året i kommunbidrag för att klara sin verksamhet. Utan de nya gruppboendena skulle de behöva öka anslagen till 174 miljoner, men med de två nya gruppboendena kan man lägga budgeten på 160 miljoner.

Patrik Häljeryd berättar att han har kommunicerat ärendet med kommunstyrelsen tidigare och de var positiva.

– De förstår vikten av det här, säger han.

De två nya gruppboendena har sammanlagt plats för tolv personer. Ärendet ska tas upp på nästa kommunstyrelsesammanträde.

Mer läsning

Annons