Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviken kan växa

Ska Sandviken utökas rent geografiskt? Det tycker ett parti i Heby kommun som till viss del vill införlivas i Sandviken.

Annons

Det är Lokala partiet i Heby som vill avveckla den egna kommunen. Anledningen är att det inte är ekonomiskt hållbart med en kommun med för få invånare. Partiets ordförande Kurt R Lindgren, hänvisar till Sveriges kommuner och landsting, SKL, som, enligt partiledaren, har sagt att kommunerna i framtiden måste ha en befolkning på minst 70 000 personer för att vara ekonomiskt bärkraftig. Partiet vill därför dela upp kommunen och införliva delarna i kringliggande kommuner.

Peter Kärnström vill inte kommentera huruvida Heby kommun delvis ska införlivas i Sandviken. Men säger att frågan om kommunstrukturen måste diskuteras.

– Om det ska vara minst 70 000 invånare i varje kommun blir det inte många kommuner kvar. Vi skulle inte nå den siffran även om vi slog ihop Hofors, Sandviken och Ockelbo.

Den fråga som nu har seglat upp i Heby, om att dela upp kommunen, är ingenting som Peter Kärnström känner till har gjorts tidigare.

– Att kommuner har införlivats i sin helhet har hänt, men jag har aldrig hört talas om att en kommun har styckats upp. Men de får väl diskutera saken i Heby.

Mer läsning

Annons