Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviken praktiska anmäld till Skolinspektionen

Nu har föräldrar fått nog. Sandviken praktiska gymnasium har anmälts till Skolinspektionen. Bland annat ställs frågan om en elev kan sparkas ut bara för att ha talat med media.

Annons

GD har vid flera tidigare tillfällen berättat om turbulensen på Sandviken praktiska gymnasium. Den 24 augusti uttalade sig en av eleverna vid WPM programmet, Cecilia Morberg som skulle börja i andra ring nu till hösten. Till GD sade hon då att eleverna på programmet, inför skolstarten inte hade fått några besked om höstterminens praktik eller om skolan hade ordnat lärare efter dem som sagt upp sig. Cecilia Morberg sade då att hon funderade på att hoppa av eftersom att det var så mycket problem.

Samma dag som artikeln publicerades ringde skolans rektor till Cecilias mamma, Viktoria Larsson, och sade att hon hade läst artikeln i GD. Därefter ville hon att mamma och dotter skulle komma till skolan så att de kunde få hjälp att hitta en annan utbildning till Cecilia eftersom att: "hon inte trivdes på deras skola".

– Att jag gick till tidningen var tydligen inte acceptabelt, säger Cecilia Morberg.

– Jag uppfattade det som att Cecilia inte var välkommen tillbaka eftersom att hon hade pratat med media, säger viktoria Larsson.

Cecilia Morberg gjorde dock slag i saken och hoppade av WPM-programmet på Sandviken praktiska gymnasium. Osäkerheten och luddiga eller inga svar från skolan blev för mycket.

Vid terminsstarten ska rektorn för skolan ha informerat eleverna att höstterminen helt och hållet kommer förläggas i skolan så att eleverna kunde slutföra teoretiska uppgifter. Hon förklarade sedan att eleverna fick åka på praktik på valfri plats i världen nästa termin, det vara bara att ansöka om pengar hos Skolverket. Men på myndigheten förklarar man att det inte fungerar så.

– Vi har inte den typen av kontakter med elever. Vi arbetar mot skolor som organisationer, säger Mattias Ragert, pressansvarig på Skolverket.

Viktoria Larsson har nu valt att anmäla skolan till Skolinspektionen på grund av alla missförhållanden. Bland annat skriver hon i sin anmälan att de lärare som slutat, inte har ersatts, något som har lett till förvirring, lärarlösa lektioner och en stor risk för att eleverna inte får den utbildning de är utlovade. Hon ställer även frågan, till Skolinspektionen, om en skola kan avvisa en elev för att ha uttalat sig i media.

Rektorn för Sandviken praktiska gymnasium sade under torsdagen att hon inte hade tid att svara på några frågor. GD har även sökt Baggiums presstalesman, Anette Ellis utan framgång.

Mer läsning

Annons