Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviken rankas högt

/

Från 260:e till 65:e plats när det gäller att var företagsvänlig.

Sandvikens politiker och tjänstemän myste efter en ny kommunrankning.

Annons

Med jämna mellanrum kommer olika slags rankningar som visar hur bra eller dåliga Sveriges kommuner är på olika saker. Företagsklimatet mäts återkommande och där har Sandviken sladdat.

Organisationen Svenskt Näringsliv rankning placerade Sandviken på en föga smickrande 260:e plats av Sverige samtliga kommuner.

En siffra som är särskilt bekymmersam när Sandviks eventuella varsel för de anställda på SMT kastar långa skuggor över kommunens arbetsmarknad.

Desto bättre då med den nya rankningen, som gjorts av Sveriges kommuner och landsting, SKL.

I den undersökningen var företagarna i Sandviken mer positiva till kommunen, som placerade sig på 65:e plats. Trots att bara 166 av landets kommuner ingick i enkäten var det ändå en framryckning, och när det gällde hanteringen av bygglov kom Sandvikens kommun på en fjärde plats.

– Vi ska inte vara helt nöjda och stanna upp här. Dels inrättar vi en grupp för snabbare behandling av inkomna ärenden och dels satsar vi tillsammans med Gävle på en längre utbildning för ca 300 medarbetare, där fokus ligger på bemötande och tillgänglighetsfrågor men också allmänna kompetensfrågor om företagares villkor, säger Peter Kärnström, S, kommunalråd.

– Och jag kommer att avsätta en och en halv dag varje månad för att vara ute och besöka företagare i kommunen, lovar han också.

Sämre tycker företagarna att kommunen är på att informera om beslut och ärenden.

– Tyvärr är det oftast där det brister, kommenterar Ann-Louise Kleen, ordförande i Företagarföreningen i Sandviken.

Mer läsning

Annons