Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviken satsar på nya lärare

Sandviken har fallit fritt i den nationella skolrankningen. Men när det gäller att erbjuda nya lärare praktik satsar man.

– Bra lärare är livsavgörande för en kommun som Sandviken, säger Ann-Catrin Brockman, ordförande i kunskapsnämnden.

Annons

Margith Lind, ordförande Lärarförbundet i Sandviken, menar att det i framtiden kan bli ännu färre lärare än nu. Anledningen är låga löner och det kommande kravet på lärarlegitimation.

– Det här ställer större krav på lärare. Läser du till exempel till civilingenjör är du klar när du får examen. Lärare måste genomgå ett introduktionsår efter examen.

Introduktionsåret är något som kommunerna väljer om de vill erbjuda. I Sandviken finns den viljan menar Margith Lind och säger att det finns ett bra samarbete med kommunen.

Ann-Catrin Brockman säger att kommunen har tagit ett politiskt beslut att gå ner i lärartäthet.

– Tidigare hade vi högre täthet, men ändå med sämre resultat och vi gjorde bedömningen att vi kunde ligga på samma nivå som andra jämförbara kommuner.

Men trots det menar hon att det blir problem om extraresurser behövs.

– En stökig klass som behöver extralärare klarar vi inte. Vi skulle behöva lite mer luft för det. Men det finns inget utrymme i budgeten.

Däremot är man positiv till att erbjuda nya lärare att göra sitt introduktionsår i kommunen.

– Vi är bra på verksamhetsförlagd utbildning för lärare och framöver har vi en del pensionsavgångar. Men det gäller att få fram mentorer. Det är viktigt för försörjningen av lärare. Och bra lärare är livsavgörande för en kommun som Sandviken.

Mer läsning

Annons