Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvikens ledning hölls utanför affären

Det av Sandvikens kommun delägda elbolaget Bixia förde över produktionstillgångar värda hundratals miljoner till ett nytt bolag, Bixia Prowin AB.

Men kommunledningen i Sandviken fick inget veta.

Annons

För drygt två år sedan sålde Sandviken Energi AB, SEAB, sin elhandel till Bixia AB. I utbyte fick kommunägda SEAB cirka fyra procents ägande i Bixia.

I början av förra året fördes dock alla Bixias produktionstillgångar över till det nybildade dotterbolaget – senare systerbolaget – Bixia Prowin AB. Detta enligt en utredning som tankesmedjan Den Nya Välfärden gjort.

Det innebär i sin tur att ägarkommunerna nu har ett mycket begränsat inflytande över tillgångarna eftersom Bixia Prowins bolagsordning inte kräver de delägande kommunernas godkännande i viktiga frågor som bolagsförvärv eller avyttringar.

– I Prowin finns i dag värden för hundratals miljoner kronor och dessa riskeras utan att ägarkommunerna ens får ta ställning, säger Micha Velasco, företagarombudsman vid Den Nya Välfärden.

Kvar i Bixia AB finns enligt Micha Velasco elhandeln och en säljorganisation.

– Bixia är i princip bara ett skal, säger han.

Sandvikens kommun äger via SEAB 4,54 procent av aktierna i Bixia Prowin, vilket motsvarar ungefär samma ägarandel som man har i Bixia AB. I styrelsen för Prowin sitter SEAB:s före detta verkställande direktör, Alfons Kubulenso, och före detta ordförande, Jan Davik.

Men när GD konfronterar kommunchefen och SEAB:s tillförordnade chef Ann-Katrin Sundelius, ordföranden Tomas Kärnström, S, och kommunstyrelsens ordförande Peter Kärnström, S, med uppgifterna om SEAB:s ägande visar det sig att samtliga ifrågasätter att SEAB över huvud taget gått in i Bixia Prowin.

– Vi har inte skrivit på några papper om att gå in i Bixia Prowin. Det finns inget som helst beslut om det i styrelsen eller i fullmäktige. Det var elhandeln som var anledningen till att vi gick in i Bixia, säger Ann-Katrin Sundelius.

Kan det här vara något som Alfons Kubulenso och Jan Davik gjorde på egen hand?

– Det kanske går att göra den tolkningen men det kan inte jag uttala mig om.

I förra veckan hölls ett extra styrelsemöte i SEAB. Frågan som behandlades var just hur man skulle ställa sig till Bixia Prowin. En enig styrelses beslut blev att inte gå in i Prowin.

Men enligt Bixia är kommunen alltså redan delägare i Prowin, vilket i sin tur reser ett antal frågor.

Om SEAB nu ska lämna bolaget, vem ska då köpa aktierna och till vilket pris?

Och vad har hänt med värdet på ägarandelen i Bixia AB efter att en stor del av tillgångarna förts över till Prowin?

I samband med bildandet av Prowin kapitaliserades också bolaget med 100 miljoner kronor, pengar som togs ur Bixias kassa.

– Det finns saker som vi måste lösa. Men det är väl till stor del Bixias huvudvärk om de har ändrat förutsättningarna, säger Ann-Katrin Sundelius.

GD har utan framgång sökt förre SEAB-chefen Alfons Kubulenso.

Mer läsning

Annons