Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvikpersonal vid dödsgruvan

Sandvik har sedan 2005 ett avtal med det sydafrikanska gruvbolaget Lonmin. Det var vid Lonmins gruva som 34 strejkande gruvarbetare sköts ihjäl i förra veckan.

Annons

Avtalet omfattar leverans och service av utrustning för mekanisk brytning av platina. När det tecknades mellan bolagen för sju år sedan klargjorde Lonmin att man ville minska det arbete som görs för hand till under 50 procent fram till 2010. Det talades också om att eliminera arbetsskador och minska antalet riskfyllda arbetsmoment samtidigt som produktiviteten skulle öka och kostnaderna minska.

Efter katastrofen i förra veckan återstår det att se om affärerna kan fortsätta. Enligt Sandviks informationschef Jan Lissåker försöker Sandvik att bilda sig en uppfattning om vilken roll Lonmin har i konflikten, som i grunden rör arbetarnas villkor.

– Vi får olika signaler men intrycket är ändå att Lonmin inte varit en drivande part, säger han.

Sandvik har ett par hundra personer på plats i en serviceorganisation vid Merikanagruvan, där dödsskjutningarna inträffade, men ingen av dessa uppges ha kommit till skada.

– Vi måste också säkerställa den egna organisationen, så att ingen kommer till skada eller blir inblandad på något sätt, säger Jan Lissåker.

Mer läsning

Annons