Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkta avgifter ger miljoner till Sandvik

Sandvikkoncernen sparar 55-60 miljoner kronor på sänkningen av arbetsgivaravgifterna från nyår, enligt företagets egna beräkningar.
Men någon särskild effekt på förhandlingarna om varslen får inte tillskottet.

Annons

– Det här har ju varit känt sedan länge. Det är ingen ny omständighet, säger Sandviks informationsdirektör, Anders Wallin.

Från årsskiftet sänks den generella arbetsgivaravgiften med en procentenhet. Dessutom sänks arbetsgivaravgifterna olika mycket beroende på den anställdes ålder. För hela Sandvikkoncernens verksamhet i Sverige innebär det en besparing på mellan 55 och 60 miljoner kronor.

En generell sänkning av arbetsgivaravgifterna ska enligt regeringen stimulera till fler jobb, men trots att det handlar om mycket pengar går det inte att säga vad det betyder när företaget och de fackliga organisationerna nu ska sätta sig ner och förhandla om personalminskningarna.

– Det blir en faktor bland andra. Men det är klart att det hjälper mer än det stjälper, säger Anders Wallin.

Någon gång under andra halvan av februari inleds förhandlingarna om varslen. Sandvik har aviserat att personalen ska minskas med 900 personer i Sandviken. Anders Wallin vill inte kommentera om förutsättningarna har ändrats åt något håll sedan varslet presenterades i november.

En fingervisning om det ekonomiska läget kommer i början av februari då Sandviks årsbokslut presenteras.

Mer läsning

Annons