Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsning har kört fast

/
  • Isabel Mattsson, ordförande i föreningen ESF, har inte helt gett upp planerna på en wakeboardbana trots det senaste bakslaget. Hon är inte främmande för att överklaga igen.

Den wakeboardbana som sportföreningen ESF vill bygga vid Ältebosjön i Gästrike-Hammarby läggs på is. Länsstyrelsens rättsenhet säger nämligen nej. Men Isabel Mattsson, ordförande i föreningen, är inte främmande för att överklaga – igen.

Annons

Det har varit många turer kring wakeboardbanan som ESF vill bygga. Under våren var föreningens tanke att det skulle vara klart redan till sommaren 2011, något som kultur- och fritidskontoret också ställde sig positivt till. Men bygg- och miljökontoret menade att de tio ritningar och skisser som lämnats in inte räckte.

– Jag har flera gånger efterlyst en karta över hur banan ska byggas, sa Lars-Göran Edholm, bygglovshandläggare, under försommaren.

Under sommaren kompletterades ansökan och den 13 juli beslutade bygg- och miljönämnden om dispens från strandskyddet för att bygga wakeboardanläggningen.

Nu har dock länsstyrelsens rättsenhet upphävt nämndens beslut. Myndigheten lyfter bland annat fram att området i översiktsplanen har beskrivits som rekreations- och strövområde och att platsen omfattas av allemansrätten.

Att anlägga en wakeboardbana skulle, enligt länsstyrelsen, kunna leda till att platsen upplevs som privatiserad och att allmänheten därför avhålls från att utnyttja stranden.

– Om linbanan skulle anläggas skulle den stänga av den inre delen av viken och det tyckte inte vi var så bra, milt uttryckt, säger Gösta Törnblom, läns jurist på länsstyrelsen.

Han menar att det i princip är totalförbjudet att bryta mot strandskyddet. Men i vissa fall kan det ges dispens. Men i det aktuella fallet vid Ältebosjön menar Gösta Törnblom att de allmänna intressena väger tyngre.

När GD ringde upp ESF ordförande Isabel Matttsson hade hon ännu inte fått beslutet från länsstyrelsen.

– Det känns ju tråkigt att de avslår. Men det här är något som jag får prata med de andra i föreningen om, säger hon.

Sedan föreningen ansökte om bygglov har även de som bor närmast Ältebosjön, där wakeboardbanan skulle byggas, fått säga vad de tycker. Det har varit många invändningar mot wakeboardbanan. Isabel Mattsson menar dock att de har försökt förklara arrangemanget.

– Vi bjöd in alla som bor i området till ett möte. De som inte kom verkar vara de som har klagat. Det är väldigt tråkigt att de inte kom och ställde frågor till oss. Jag tror inte att de vet vad de klagar på, säger hon.

Föreningen har nu tre veckor på sig att överklaga länsstyrelsens beslut till mark- och miljödomstolen, något som Isabel Mattsson menar att de mycket väl kan komma att göra.

– Vi har diskuterat det tidigare och tänkt att vi lika gärna kan överklaga den här gången också. Det vore ju jättekul om vi kunde få bygga.

Mer läsning

Annons