Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjuka barn får datorer

/
  • Maria Berglöv och Emma Ahlander går tredje året på omvårdnadsprogrammet i Sandviken. Tillsammans med Lena Wiklund har de samlat in 17 000 kronor och köpt datorer som de ska skänka till barn och ungdomar på barnkliniken i Gävle.

På måndag får barnen och ungdomarna på barnkliniken på Gävle sjukhus fina presenter. Tre elever på gymnasieskolan i Sandviken har samlat in pengar och köpt datorer till de unga patienterna.

– Vi ville göra någonting som var mer personligt, så det här känns jättebra, säger Maria Berglöv.

Annons

Det är Maria Berglöv, Emma Ahlander och Lena Wiklund på omvårdnadsprogrammet på Bessemersskolan som står bakom skolprojektet.

När det var dags för specialarbete bestämde de sig för att samla ihop pengar för att köpa datorer till de unga patienterna på barnkliniken.

En av dem har själv erfarenhet från sjukhusets barnklinik och berättar att hon då saknade en dator.

Syftet med projektet är att alla barn och ungdomar på sjukhusets barnavdelning ska få tillgång till internet för att kunna hålla kontakt med familj och vänner. Det finns en stationär dator på avdelningen, men den kan inte alla använda.

– Vi har köpt bärbara datorer. Alla orkar inte sitta vid den stationära. När de får fler datorer kan alla gå in på Facebook och prata med sina vänner och sin familj. Men de kan även sköta skolarbetet, säger Emma Ahlander.

För att kunna köpa datorerna har de pantat burkar och kontaktat företag och frågat om bidrag. Det gick över förväntan. Den första tanken var att köpa ett par datorer. Men pengarna räckte till tio datorer!

– Vi fick ihop 17 000 kronor. 6 000 kronor på att panta burkar och resten är bidrag från företag och privatpersoner. Vi valde även att köpa datorerna lokalt och fick lite rabatt då.

Förutom datorer har de även köpt spel, filmer, ritblock och pennor. Men de fick även en bonusgåva.

– Det var en företagare som skänkte hörlurar och datormöss till ett värde av 2 500 kronor.

På måndag ska de räcka över gåvan till sjukhuset.

Mer läsning

Annons