Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Ska vara ett utropstecken”

/
  • Mats-Olof Jansson, 55, jobbar på Sandvik, Sandviken– För min del hade det gärna fått vara. Vem vet hur det går på Sandvik? Vem ska bo där? Vem kommer att ha råd?
  • Eva Åström, 42, försäljare, Sandviken– Det blir bra! Jag bor själv i villa och skulle inte flytta in där. Men det kan vara bra för äldre som bor i egna hus men inte längre orkar ta hand om dem.
  • Malin Arnells, 22, sjuksköterskestuderande, Sandviken– Det blir jättebra. Det finns inte så många hyresrätter här. Vi flyttade nyligen hit från Alfta och då var det inte så lätt att få bostad.
  • Elisabet Häggström, 32, försäljare, Sandviken– Det är synd att de ska bygga nytt när det rivs så mycket annat. Bättre då att de rustar gamla hus som de på Odengatan som ser ut som slum.
  • Det här huset på Köpmangatan rivs om höghuset byggs. Men bygg- och miljönämnden var tidigare negativ till placeringen som kan vara ett för stort ingrepp.

Får inte vara ogästvänligt. Djärv plats att bygga så högt på. En signal om framtidstro och ”full fart framåt”, var några av arkitektens ord om skissen på det höga huset. Men – vad tycker bygg- och

miljönämnden?

Annons

Nina Wittlöv Löfving, arkitekt på White’s Uppsalakontor, framhåller att det färdiga huset inte behöver se exakt ut som bilden från presentationen på en presskonferens i går. Men utseendet pekar mot hur man tänker sig det färdiga resultatet.

– Med stora fönster och balkonger så att det inte blir en ”sluten” historia. Ett utropstecken mellan grönområdet i Stadsparken och bebyggelsen i de centrala delarna.

Hittills har diskussionen nästan enbart handlat om husets höjd.

– Det är en ganska djärv plats att bygga så högt på. Samtidigt är det en signal, om framtidstro och att det är ”full fart framåt”, säger Nina Wittlöv Löfving.

Frågan är om bygg- och miljönämnden håller med henne?

– Förra gången saken diskuterades var vi tveksamma till placeringen. Vi ville titta på alternativa placeringar, säger ordföranden Eva Ljungström, S.

Hon hänvisar till att tjänstemännens och stadsarkitektens bedömningar är viktiga för nämnden. De var negativa förra gången ärendet var uppe.

Mer läsning

Annons