Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skola rasar i popularitet

Det dystra läget för Sandvik återspeglas nu även i hur många niondeklassare som sökt företagets gymnasieutbildning Göranssonska skolan till hösten.
Antalet förstahandssökande i den egna kommunen har nästan halverats.

Annons

I november kom chockbeskedet att 900 anställda på Sandvik Materials Technology, SMT, i Sandviken varslas om uppsägning.

När kommunens niondeklassare nu drygt två månader senare är klara med sina gymnasieval har Göranssonska skolan, Sandviks specialutformade tekniska gymnasieutbildning, rasat i popularitet.

Förra året var antalet förstahandssökande i Sandviken 61 att jämföra med 32 i år.

– Jag hade förstås gärna sett fler sökande, men samtidigt finns det ingen större anledning till oro. Sökbilden har varierat upp och ner under de senaste åren, säger rektorn Bernt Gustafsson.

År 2006 hade 57 niondeklassare i Sandviken Göranssonska skolan som förstahandsval. Året därpå hade antalet minskat till 38 för att sedan gå upp igen till 61.

Bernt Gustafsson har svårt att se några direkta orsaker till svängningarna. Han vill inte dra slutsatsen att årets stora tapp är en direkt konsekvens av Sandviks varsel.

– Det är klart att många kanske kopplar ihop Göranssonska med Sandvik. Men tappet kan lika gärna bero på exempelvis konkurrens från andra skolor. Vi är ändå en av de populäraste gymnasieutbildningarna. Det är uppenbart att Industri- och teknikprogrammen lockar trots att det är lågkonjunktur, säger han.

Han tror inte att det blir något problem att fylla de 64 platserna på Göranssonska skolan.

– Det brukar tillkomma ett 30-tal sökande från andra kommuner. Bara i Gävle har vi tolv förstahandssökande, säger han.

Hur bedömer du utsikterna att få jobb på Sandvik efter avslutad gymnasieutbildning?

– Efter tre år har konjunkturen rimligtvis vänt och det finns ett sug efter arbetskraft igen. Sedan tror jag inte att alla söker Göranssonska bara för att börja på Sandvik. Man vill helt enkelt ha en bra teknisk utbildning, säger Bernt Gustafsson.

Enligt honom är eleverna på Göranssonska garanterade feriejobb på Sandvik.

Inför hösten är det annars fortfarande många elever i Sandviken som sökt sig till gymnasieutbildningar på andra orter. Av totalt 543 sökande har 157 valt bort Sandviken. Procentuellt sett är det något färre än förra året.

Mer läsning

Annons