Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan kräver lojalitet av lärarna

/
  • Jesper Lind fick vända i dörren när han kom till jobbet i går. Han blev avstängd eftersom han ansågs ha uppträtt illojalt.

Sparkrav som inkräktar på utbildningskvaliteten blev för mycket. Då föreslog lärarna att de skulle ta över skolan och driva den själva. Men det slutade med att en lärare stängdes av och inte fick prata med kollegor eller elever.

Nu kräver skolan att övriga lärare ger dem en lojalitetsbekräftelse.

Annons

Under vårterminen har det flaggats för att Sandvikens Praktiska Gymnasium ska spara pengar. Lärarna fick i uppdrag att lägga fram sparförslag. Men de förslag som lades fram godtogs inte av ledningen och lärarna på skolan förklarade då att ytterligare besparingar skulle innebära att kvaliteten i utbildningen blev lidande. Framförallt skulle det drabba eleverna vid Wildlife Park Management-utbildningen, där det ingår fem veckors praktik i Kenya varje termin.

Lärarkåren förklarade för Baggium, som driver skolan, att de har förbundit sig till att erbjuda ett utbud och att man då inte kan ändra förutsättningarna under pågående utbildning.

Dålig information från Baggium och många frågor från elever som var oroliga och rädda ledde till missnöje. Lärarkollegiet berättade för utbildningschefen att det fanns tankar på att de skulle ta över skolan och driva den i egen regi och undrade därmed om Baggium kunde släppa skoltillståndet.

Svaret blev, enligt lärarna, anklagelser om illojalt uppträdande och hot om disciplinära åtgärder.

Detta drabbade Jesper Lind som är lärare på Wildlife Park Management-utbildningen på skolan. Han är också den person som har varit språkrör för lärarkollegiet i samtal med Baggium.

När han kom till jobbet i går morse och gick in på sitt kontor möttes han av utbildningschefen som förklarade att han var avstängd från sin tjänst.

– Jag fick lämna ifrån mig nycklarna och skulle lämna lokalerna direkt och fick varken prata med elever eller lärare på vägen ut, berättar han.

Han uppmanades också att fortsätta vara tyst och inte prata med någon om det här nu eller på fritiden.

Innan han lämnade skolan i går ville han ändå se till att hans elever hade sina uppgifter, men det gick inte för sig.

– Jag ville prata med en annan lärare och ge instruktioner för dagens lektioner, så att eleverna inte blev drabbade. Men det fick jag inte, jag skulle ut på en gång.

Han fick inte veta någon direkt orsak till att han stängdes av, men Jesper Lind uppfattade det som att det handlade om att han inte har varit lojal mot skolan. Han berättar att han tror att det här är första steget innan de avskedar honom.

Under förmiddagen i går blev han också, enligt egen utsago, hotad med löneavdrag.

Efter att han blivit utestängd satte han sig på en bänk för att jobba. Utbildningschefen kom då ut och ville ha det prov som eleverna skulle göra senare på dagen. Men Jesper Lind förklarade att det kunde bli svårt.

– Jag förklarade att jag inte hade så mycket batteri i datorn och att jag inte hade någon arbetsplats. Hon sa då att jag hade en timme på mig att mejla henne proven annars skulle jag få löneavdrag.

Jesper Lind hade redan sagt upp sig när han insåg att det var stora kvalitetssänkningar på gång. Tanken var att stanna till i augusti. Men efter det att han hade blivit utestängd har övriga lärare fått till i dag på sig att skicka in en lojalitetsbekräftelse till ledningen. Där ska det framgå att de inte stödjer honom.

GD har sökt utbildningschefen för Baggium Region Nord, men utan framgång.

Jag fick lämna ifrån mig nycklarna och skulle lämna lokalerna direkt och fick varken prata med elever eller lärare på vägen ut.

Jag ville prata med en annan lärare och ge instruktioner för dagens lektioner, så att eleverna inte blev drabbade. Men det fick jag inte, jag skulle ut på en gång.

Mer läsning

Annons