Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Skräp är sånt som man inte vill ha”

/
  • Bara för att det är skräp behöver det inte vara ointressant, tycker Ida Zetterberg, Irma Svensson, Viggo Wheeler och Alma Danielsson.
  • Malte Wheeler och Nova Engh var noggranna när de sorterade soporna.

Skogspartiet vid Björkparkens förskola hör numer till de mest välstädade i Sandviken. Under veckan har barnen finkammat skogen på skräp och i går var det dags att ta itu med sopsorteringen.

Annons

Sandviken är den kommun i länet som har flest förskolor anmälda till Håll Sverige rents skräpplockardagar.

På Björkparkens förskola tycker personalen att kampanjen är ett bra tillfälle att öka barnens medvetenhet om vad som hör hemma eller inte i naturen.

– När barnen har fått upp ögonen för vad som inte hör dit så tror vi att de också blir mer rädda om miljön där, säger Marianne Fernström, som tillsammans med kollegorna placerat ut en del skräp i skogen i syfte att göra det lite enklare för barnen.

När GD besöker Björkparken går femåringarna Ida Zetterberg, Irma Svensson, Viggo Wheeler och Alma Danielsson igenom ”fångsten” från skogen. Där finns allt från cykelhjul till ölburkar och plastskräp.

Cykelhjulet tilldrar sig stort intresse.

Vad ska ni göra med det där?

– Vi ska spara det, svarar Alma Danielsson.

Varför det?

– För att vi vill det.

– Vi ska cykla, säger någon annan.

Marianne Fernlund berättar att barnen fått fundera en del kring begreppet ”skräp”.

– De har bland annat sagt att skräp är sånt som man inte vill ha och att när man äter så blir det skräp kvar.

Sandra Söderqvist är miljösamordnare på Sandvikens kommun och hon tror att förskolornas stora intresse för att medverka under skräpplockardagarna har sin grund i den medvetenhet om miljöfrågor som finns i kommunen.

– Det är något man jobbat länge med. Vi har byggt upp ett nätverk med miljöpiloter inom alla verksamheter. Vi håller kurser och träffar och jag tror att det hjälper till att lyfta intresset.

Mer läsning

Annons