Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slarviga fastighetsägare får börja betala

Sandvikens kommun har nu fått rätt i domstol. En husägare vid Storsjön som inte har åtgärdat sitt avlopp måste betala 10 000 kronor i vite.

Annons

GD har tidigare berättat att bygg- och miljöförvaltningen i Sandviken har tagit itu med de fastighetsägare runt Storsjön som inte har åtgärdat sina avloppsanläggningar.

1996 uppmärksammades att omfattande algblomning började få fäste i Storsjön i Sandviken. I slutet av 90-talet beslutade därför bygg- och miljöförvaltningen att göra en utredning.

2007 gick kommunen ut med en vass uppmaning till de som ännu inte ordnat med sina avloppssystem. Om arbetet inte hade inletts före den sista augusti 2008 kunde böter på 20 000 kronor bli aktuellt.

– Vi håller på att gå igenom gamla ärenden nu. Det handlar om ungefär 100 stycken. Hälften handlar om uppskov som har gått ut och i resterande fall är det fastighetsägare som helt enkelt inte har gjort det som de skulle ha gjort före 2008, säger Hanna Andersson, miljö- och hälsoskyddsinspektör i kommunen.

Tidigare i år gjorde kommunen rättssak av sitt hot om vite. 15 ärenden lämnades in till mark- och miljödomstolen. I onsdags föll den första domen. En fastighetsägare har dömts att betala 10 000 kronor för att avloppsanläggningen inte har åtgärdats.

Niklas Sundin

Mer läsning

Annons