Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Småkakor istället för snacks när pensionärerna intar bion

/
  • Bästa platserna är i mitten av teatern. Det tycker Margareta Ledin, Yngve Lundkvist och Gun Lundkvist och medger att det var fem år sedan som de besökte en biograf. Margareta Ledin tror inte att sonen Tomas Ledin medverkar med någon låt i filmen.
  • Bra filmer, gott kaffe, goda kakor är betyget från Agneta Norberg och Anna-Stina Oskarsson. De besöker även de vanliga biograferna och senast såg de
  • Säsongens sista seniorbio var välbesökt. 75 biljetter köptes och Marianne Åman, Birgitta Lind och Ingmar Lind väntade på att få en plats i det mysiga biomörkret.
  • I ungdomens dagar så var onsdagar vikt till biografen. Även om intresset för film finns kvar så blir det mer sällan för kamraterna Kjell Ljunggren och Sten Högman.

Långt borta från påskförberedelser och en gassande vårsol är de 75 pensionärer som väljer att gå på seniorbio.

– Vi har vuxit från popcornen, säger Anna-Stina Oskarsson.

Annons

En gång i månaden förvandlas Teatern i Folkets hus till en biosalong för pensionärer.

Åldersgräns: 65 år.

Inget godis och inget snacks men en kopp kaffe och småkakor innan filmen startar.

– Vi brukar göra det till en grej. Vi har tagit en långpromenad och fikat på konditori innan vi kom hit. Sedan tänkte vi bjuda fruarna på restaurang. Men de hinner inte innan påsk, säger Kjell Ljunggren. När han var tonåring gick alla fickpengar till biobesök, han har ett stort filmintresse och skrev recensioner.

PRO Sandviken, Kommunals Pensionärer och SPF arrangerar seniorbio tillsammans. Under våren har det varit fyra tillfällen där bioduken rullats upp.

"Hämnden" som visades i slutet på mars lockade hela 140 pensionärer.

I går var det avslutning med dramat "Himlen är oskyldigt blå" . Den utspelar sig i Stockholms skärgård och året är 1975.

– Det är populärt med seniorbio och vi försöker blanda gamla godingar med nyare filmer. En dam sade till mig att hon inte varit på bio sedan 1958. Men det här är ett bra sätt att få komma ut och delta i en social gemenskap, berättar Håkan Bengtsson, chef vid Folkets hus.

Målet är att det ska var en bra blandning av komedi, drama, spänning och kärlek.

– Det är inte dumt alls och ett bra pris, bara 50 kronor. Annars är vi ganska dåliga med att gå på bio, säger Ingmar Lind.

Mer läsning

Annons