Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smältverk 08 sätter igång produktionen

Efter döds- olyckan i smältverk 08 på Sandvik den 13 juni är nu produktionen i full gång. Både kabelbrottet och de tekniska felen, som orsakade olyckan är åtgärdade. Bland annat har syrgasmätare installerats.

Annons

Sedan olyckan i juni har tre parallella utredningar dragit i gång. Sandvik har bedrivit egna kontroller och tester och alla tre smältugnar är nu redo att användas, men den tredje får stå oanvänd till efter semestrarna.

– Ugn 1 och 2 har använts sedan i onsdags och i torsdags blev den tredje ugnen godkänd för användning. Men den behövs inte just nu och hela anläggningen stoppas efter den här veckan på grund av semestrar. Men från och med den åttonde augusti kommer alla tre ugnar att användas, säger Lena Berg.

Innan arbetet satte igång efter olyckan har säkerhetsåtgärder vidtagits. Därefter har tester gjorts där man simulerade händelseförloppet som ledde till olyckan och enligt Lena berg visade testet att anläggningen nu är säkrad mot liknande olyckor. Man har även detaljgranskat processerna som styr ugnarna.

– Vi har även installerat fasta syrgasmätare med larm vid de ugnar där argon används i Smältverk 08, liksom mekanisk ventilation i källare och slutna utrymmen.

Det är ett komplement som Claes Petersen, som är en av Arbetsmiljöverkets inspektörer som utreder olyckan på Sandvik, säger är bra, men poängterar att det bara ska ses som komplement.

– Det är inte det man ska luta sig emot. Först och främst ska man ha en säker arbetsmiljö och se till att anläggningen är säker och som ett sista komplement kan man ha syrgasmätare.

Mer läsning

Annons