Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart blir Sandviken mer finskt

/
  • Finska föreningens ordförande i Sandviken, Sirkka Heinonen – här på en av föreningen anordnad sångstund på Kremlan.ARKIVBILD

Sandvikens kommun har lämnat in en ansökan om att få ingå i finska språkets förvaltningsområde.

– Nämen vad bra! säger Finska föreningens ordförande i Sandviken, Sirkka Heinonen, när hon får beskedet.

Annons

Att ingå i ett särskilt förvaltningsområde innebär att en nationell minoritet får ett förstärkt skydd enligt lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk. Kommunen ska erbjuda förskoleverksamhet och äldreomsorg helt eller delvis på minoritetsspråket. Enskilda medborgare får också möjlighet att använda sitt språk i kontakter med kommunen och med statliga myndigheter.

Kommunen får statsbidrag för de merkostnader som beslutet innebär.

Redan för ett och ett halvt år sedan skrev Sirkka Heinonen under ett medborgarförslag till kommunfullmäktige där politikerna uppmanades att ansöka om att få ingå i det finska förvaltningsområdet.

Hon menar att språkfrågan är särskilt viktig i äldrevården eftersom många människor med utländsk bakgrund tappar svenskan på ålderns höst.

– Det kommer att drabba många av oss finländare som tagit oss hit som vuxna. Sedan har Sverige och Finland en gemensam historia och många som kom hit på 60- och 70-talen har hjälpt till att bygga upp det svenska samhället, säger hon.

Kommunchefen i Sandviken Ann-Katrin Sundelius bekräftar att ansökan lämnats in.

– Vi räknar med att får svar i april, säger hon.

Gävle, Hofors och Älvkarleby är redan en del av det finska förvaltningsområdet.

Mer läsning

Annons