Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snowboardfantast ny SMT-vd

/
  • Jonas Gustavsson är än så länge sparsam med kommentarer när det gäller framtidsplanerna för SMT.
  • Jonas Gustavsson beskriver sig själv som en

Den 43-årige snowboardfantasten Jonas Gustavsson från Värmland tar över som vd för Sandvik Materials Technology, SMT.

– Det här är ett av de finaste jobben man kan få, säger han.

Annons

Föryngringen av Sandviks ledarskikt fortsätter. När Peter Gossas, 61, slutar som vd för SMT är det den 18 år yngre Jonas Gustavsson som tar över. Han är en värmlänning från Årjäng – med dialekten kvar – som de senaste två åren varit chef för produktområdet Wire and Heating Technology med bas i Hallstahammar.

Dessförinnan ansvarade han för rörverksamheten i Sandviken under drygt ett år.

Han har tidigare jobbat på olika positioner inom ABB och även som chef för Bombardier Recreational Products i Österrike i fem år, ett företag som bland annat tillverkar snöskotrar, vattenskotrar och fyrhjulingar.

I botten har han en civilingenjörsexamen i maskinteknik från Luleå Tekniska Högskola.
I en kommentar till utnämningen säger koncernchefen Olof Faxander att Jonas Gustavsson visat ”förmåga att driva förändring på ett framgångsrikt sätt”.

Men om – och i så fall hur – han kommer att förändra SMT är det för tidigt att säga något om, menar han själv.

– Jag vill i första hand lyssna in och bilda mig en uppfattning om verksamheten, främst inom de produktområden där jag tidigare inte har arbetat.

Jonas Gustavsson kom till Hallstahammar krisåret 2009, precis efter varslen. Därefter har utvecklingen pekat spikrakt uppåt för Wire and Heating Technology. Receptet har, precis som för SMT i stort, varit produktutveckling och förfining av produktprogrammet. Sättet man rensat ut mindre lönsamma produkter på beskriver han som ”lite brutalt”.

– Bland annat kliver vi ur en bimetallaffär som är en produktionslinje vi haft i många år, men som vi inte tjänat pengar på. Detta i kombination med en positiv utveckling för marknaden har givit en bra hävstång, säger han.

Om han inte vill prata om kommande förändringar så pratar han gärna om kontinuitet.

– Att kliva in i det här jobbet är en utmaning i sig men den stora utmaningen är att ta över efter Peter Gossas, och att fortsätta det arbete han har gjort. Vi har en strategi vi har jobbat med i många år som handlar om att fortsätta den snabba utvecklingen av produktprogrammet och att fortsätta ta position i de delar av världen där det växer så att det knakar, säger han.

Jonas Gustafsson bor i Västerås med sambo och två barn. Han kommer att veckopendla till Sandviken och någon flytt är inte aktuell.

Däremot blir det en och annan resa till Kungsberget och Högbo för den skidtokiga familjen. Som ung satsade Jonas Gustavsson på att bli elitåkare i längdskidåkning och har på senare år även blivit en ”inbiten snowboardåkare”.

– Jag går igång på att testa gränser, ibland kanske lite väl mycket. På senare år har jag tvingat mig själv att lugna ned mig. I dag överför jag i stället utmaningarna på jobbet.

Mer läsning

Annons