Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialtjänstens råd gav indraget underhåll

/
  • Kurt Andersson blev vräkt och flyttade in hos sin före detta fru på uppmaning av socialtjänsten.

Christel Sjöblom blev ombedd av socialtjänsten att ta hand om sin före detta man när han vräktes. Men då drogs underhållet från försäkringskassan in.

– Jag ville bara vara snäll, säger hon.

Annons

Kurt Andersson, 50, har mått dåligt sedan han slutade en anställning i maj. På senhösten var det så illa ställt att han inte längre klarade av att betala hyran.

Till slut blev hyresskulden så stor att han vräktes från lägenheten.

Hans före detta fru Christel Sjöblom var i kontakt med socialtjänsten i Sandviken efteråt.

– Socialtjänsten bad mig att låta honom bo hos mig tills de hittade en lösning på problemet, säger hon.

Hon och Kurt Andersson har tre barn tillsammans. Hon vill betona att han inte har några missbruksproblem och att han alltid har tagit hand om parets gemensamma barn.

När Kurt blivit arbetslös och förlorat sin inkomst gick försäkringskassan in och betalade uteblivet underhåll för barnen.

Men när Kurt flyttat in hos Christel hade hon inte längre rätt till underhållet.

– Jag ville vara snäll och tog emot honom. Jag gjorde som jag blev tillsagd av handläggaren på socialtjänsten. Nu har jag blivit återbetalningsskyldig för att han var skriven hos mig.

Först sedan socialtjänsten ordnat med boende på ett vandrarhem kunde Kurt flytta ut igen och Christel åter få pengar från försäkringskassan.

Roland Andersson är samordnare på försäkringskassan och bekräftar att om ett par med barn återgår att bo i samma bostad så förlorar ena parten rätten till underhåll.

– Rätten till underhåll vilar på vissa grundprinciper. En av dem är att föräldrarna inte bor ihop. Att någon uppmanats att flytta ihop igen är inget som förändrar vår praxis, säger han.

Kurt Andersson själv beskriver det som hänt och sin situation som ”för jävlig”

– Jag äter medicin mot depression och ångest, det här gör inte saken bättre, säger han.

GD har förgäves försökt sökt den handläggare hos socialtjänsten som varit i kontakt med Christel Sjöblom och uppmanat henne att låta sin före detta man bo hos henne.

Mer läsning

Annons