Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solvärme för miljoner

/
  • Byggnaderna står tätt på Jernvallenområdet. Det underlättar i sammanhanget. Det är konstgräsplanen (1) och gamla bandyplanen (2) som ska fungera som solfångare.

Från hösten 2012 kan en stor solfångare ta plats på Jernvallenområdet. Det skulle minska driftskostnaderna med ungefär två miljoner kronor.
– Dessutom minskar det vår miljöpåverkan, säger Patrik Höglenius, teknik- och säkerhetsansvarig vid Göransson Arena AB.

Annons

Det var under ett seminarium i Katrineholm för snart två år sedan som Patrik Höglenius började fundera på förbättringslösningar när det gäller energibesparing på Jernvallenområdet.

Nu finns det en förstudie som ska vara klar under sommaren. Förslaget är att använda energin från Jernvallens konstgräsmatta och gamla bandyplan och att de fungerar som två stora solfångare.

Även energi från övriga idrottsanläggningar inom området ska lagras i marken.

– Det ser rätt lovande ut. Vi vill få till bättre förutsättningar att samla överskottsvärme. På Jernvallenområdet är det nära mellan byggnaderna och det underlättar, säger Höglenius.

Planen är att borra hål i berget under området och där koppla in en bergvärmepumpsanläggning. Företaget som jobbar med detta heter Seec AB och tack vare dem har Katrineholms kommun lyckats halvera sin energikostnad. De var först i världen med att låta bandyisen värma stadens konstgräsplan.

Principen är att redan betald lågvärdig värme från bandyplanens kylkompressorer återanvänds och värmer, via ett balanserat energilager, den nya konstgräsplanen.

Sommartid används konstgräsplanen som en stor solfångare. Solenergin lagras direkt i urbergets energilager. När energin behövs tas den upp med värmepumpsteknik.

Bolagets unika energisystem sparar upp till 80 procent energi utan miljöpåverkan.

Om förstudien visar på goda förutsättningar för att bygga solfångare så ska man söka om medel och ett godkännande av kommunen.

– Vi kan spara på energin tills den behövs och det skulle vara bra med ett gemensamt värmesystem, säger Patrik Höglenius.

Mer läsning

Annons