Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarskola hjälper elever att bli behöriga

Sommarlovet står för dörren för landets skolelever. Men för många avgående nior i Sandviken krävs det fortsatt pluggande under sommaren.

Annons

Av alla avgångselever i grundskolan i Sandviken är det många som inte har tillräckliga betyg för att söka till något av de nationella gymnasieprogrammen.

I alla skolor utom Jernvallsskolan visar statistiken att det är fler elever i år än 2011 som går ut med otillräckliga betyg. Störst ökning står friskolan Prosperitas för med 13,1 procent fler elever än förra året.

Av kommunens egna skolor sticker Hedängskolan ut med 9,5 procent fler elever som inte har tillräckliga betyg för att söka till gymnasiet.

Grundskolechefen Lars Walter menar att det är svårt att jämföra betygsstatistik mellan två år eftersom elevunderlaget i de olika skolorna skiljer sig från år till år. Men han är medveten om att det finns mycket att göra.

– Vi vet ju att vi har förbättringsområden och det är det som styr mitt arbete. Men det viktiga är att se långsiktiga trender och om man ska bekymra sig eller glädjas och se vad man kan bygga vidare på.

Problemen med undermåliga betyg i grundskolan är inget nytt fenomen. Men i år prövar kommunen ett nytt grepp.

– En lösning på kort sikt för de elever som inte är behöriga är att vi erbjuder sommarskola i år.

Fler än 20 elever har sökt till sommarskolan som kommer att hållas i Bessemerskolan veckan före och efter midsommar samt två veckor i augusti.

– Två rektorer har arbetat fram ett koncept och vi är jätteglada att ha det här. Vi måste ta hand om de elever som inte är behöriga.

Att två av studieveckorna är lagda tidigt på sommaren är för att de elever som bara behöver komplettera ska kunna skicka in sena ansökningar till hösten. För de som går sommarskolan i augusti handlar det om att få möjlighet att sätta upp sig på reservlistor till hösten.

– Kan vi hjälpa elever att bli behöriga är det en stor vinst, säger Lars Walter.

Mer läsning

Annons