Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spänd stämning på Tallbacksvägen

/
  • Trapphuset var fullt av sot och färgen hängde i flagor. Henrik Alm från saneringsfirman var på plats klockan åtta på söndagmorgon. Hyresgästen Yvonne Bergh vill inte bo kvar längre.
  • Monica Pedersen jobbar med att sanera trapphuset där en barnvagn stacks i brand i söndagsmorse. Hon berättar att de var igång redan under söndagen med rengöringen.
  • Jenny Glumoff,  kommunikationschef på Sandvikenhus, berättar att gårdagens möte handlade om att ta hjälp av fler organisationer.– Vi är beroende av andra aktörer för att lösa det här.Tallbacksvägen 17.

I går träffades representanter för Securitas, kommunens säkerhetsavdelning, Gästrike räddningstjänst och polisen hos Sandvikenhus för att diskutera bränderna i Norrsätra.

Samtidigt ser polisen kopplingar mellan söndagens brand och bränderna tidigare i år.

Annons

Stämningen var spänd när GD kom in på Sandvikenhus kontor för att få en kommentar från polisområdeschefen i södra Gävleborg, Solveig Lempke.

Hon ville dock varken prata med tidningen eller ställa upp på en bild. Hennes närvaro talar i alla fall om att de många anlagda bränderna i Norrsätra nu måste få ett slut.

Allvaret har gradvis ökat. Gärningsmannen har gått från att tända eld i källarutrymmen till att rikta in sig på trapphus, precis vid hyresgästernas ytterdörrar.

Jenny Glumoff, kommunikationschef på Sandvikenhus, berättar att mötet handlar om att ta hjälp av fler organisationer.

– Vi är beroende av andra aktörer för att lösa det här.

Det har tidigare talats om att sätta upp övervakningskameror. Men efter diskussioner inom fastighetsbolaget beslutade man att avvakta. I stället vidtog man andra åtgärder.

– Dels har vi infört ett passersystem så att alla som kommer och går loggas. Sedan har vi sprinklers och fler brandlarm som är uppgraderade. Det finns gäster som inte vill ha övervakningskameror, som upplever det som kränkande.

Flera hyresgäster vill nu flytta från Tallbacksvägen och Jenny Glumoff säger att fastighetsbolaget tar de boendes oro på allvar.

– Vi lyssnar på hyresgästerna. Men mer personal på plats kanske kan lugna gästerna.

Efter gårdagens möte sade hon att den enhälliga rekommendationen var att fortsätta Securitasbevakningen mellan 19-07 och öka polisnärvaron. Bland annat kommer alla allmänna utrymmen kontrolleras efter att portarna låses klockan 22.

Mikael Hedström, polisens presstalesman, säger att de har hittat vissa kopplingar mellan de senaste bränderna och de i vintras. Men han poängterar att det med största sannolikhet inte handlar om en pyroman. Bränderna fyller helt enkelt inte kraven för vad som räknas som pyromani, säger han och kallar personen i stället för en människa med sjukligt beteende.

Person med sjukligt beteende eller pyroman, det kostar hur som helst att hitta en person som tänder eld på det här sättet.

– Det går åt enorma resurser. Man måste jobba 24 timmar om dygnet med spaning, men det är svårt att veta när och var man ska sätta in den spaningen. Det kan handla om månader.

I dag klockan 16 kommer polisen och Sandvikenhus att hålla ett informationsmöte där man informerar hyresgästerna i området om situationen.

Mer läsning

Annons