Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spänning inför kvartalsrapporten

Efter en period av dystra besked från Sandvik är spänningen stor inför företagets rapport för det fjärde kvartalet 2011, som släpps i dag.

Annons

Mest intressant?

Orderingång och framtidsutsikter, enligt en analytiker som GD varit i kontakt med.

Sandvik fortsätter sina omstruktureringsåtgärder, som hittills innehållit besked om personalminskningar om cirka 800 personer inom koncernen, varav knappt 300 i Sandviken. Det medför engångskostnader även i det fjärde kvartalet och enligt Sandvikanalytikernas prognoser handlar det den här gången om runt 1,5 miljarder kronor.

Engångskostnaderna borträknat väntas resultatet före skatt uppgå till strax över tre miljarder kronor.

Men analytikerna är långtifrån överens.

– Den osäkerhet som finns i den makroekonomiska situationen skapar ett stort gap mellan bästa och sämsta utfall, menar en analytiker.

De förändringar som Sandvik gjort och gör är strukturella, vilket innebär att effekter av ett eventuellt konjunkturfall måste hanteras separat. Redan i samband med förra rapporten meddelade företagsledningen att man sett en försvagad efterfrågan på standardprodukter, kärnkraftsprodukter och på produkter inom bygg- och anläggningsdelen. Därefter har besked kommit om att kontrakten för knappt 200 visstidsanställda inte kommer att förlängas.

Hur orderingången såg ut i det fjärde kvartalet har med andra ord stor betydelse för den närmaste framtiden – och enligt en prognos som återges i Dagens Industri blir det en minskning med en miljard kronor till drygt 25 miljarder.

Några positiva effekter av omstruktureringsprogrammen väntas inte än men den analytiker som GD var i kontakt med i går förväntade sig däremot mer klarhet i hur genomförandet fortskrider.

– Intressant att få lite mer information kring programmen, för att skapa en uppfattning om bland annat hur kundrelationer etcetera påverkas.

Sandviks koncernchef Olof Faxander har tidigare flaggat för att företaget ska presentera nya finansiella mål inom en inte alltför avlägsen framtid och enligt affärspressen kan det vara dags i dag

Sandvik fick under förra året kritik för sina högt ställda mål – 25 procent på sysselsatt kapital, exempelvis – som är högre än hos de flesta andra verkstadsbolag.

I går kom konkurrenten Atlas Copco med sin rapport för det fjärde kvartalet och den visade en vinst före skatt på 4,4 miljarder kronor.

Det var aningen lägre än vad analytikerna väntat sig.

Mer läsning

Annons