Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparade miljon på husbygge

/
  • Dottern Tindra och sonen Milton leker redan på gården utanför huset som familjen hoppas kunna flytta in i lagom till jul.
  • När man kommer in genom dörren möts man av stora panoramafönster på andra sidan huset, där vardagsrummet ska ligga.

Varför köpa ett hus när man kan rita och bygga det själv? Varför betala tre miljoner när man kan betala två? Så kan det tänkas att snacket gick när Patrik Gruvman och hans fru Helena bestämde sig för att flytta till Vallhov.

Annons

Just nu byggs det flitigt i Sandviken. I Södra Björksätra har området Kantarellen växt fram och i dagarna slutbesiktigades de senaste husen. Även Vallpigan i Vallhov går framåt. Här har kommunen sålt tomter till privatpersoner som sedan får sköta husbygget själva.

Nu för tiden är det ofta populärt att köpa monteringsfärdiga hus. Jan Stark på Älvsbyhus har tidigare sagt till GD att det tar fem veckor från att ett hus levereras tills det är inflyttningsklart.

Men ett av husen i området Vallpigan kommer att ta betydligt längre tid att bygga. Precis vid infarten till området håller nämligen Patrik Gruvman, 33 år, på att bygga sitt eget hus från grunden. Själv är bäste dräng passar bra i Patriks fall. Han har gjort allting själv, allt ifrån att lägga grunden och dra rören, till att koppla elen.

Tidigare bodde han med frun Helena och barnen Tindra, sex år och Milton, fyra år, i Järbo. Men boende i Sandviken lockade och när de hittade tomten i Vallhov stämde allting.

– Vi tittade på tomter i Säljan, men de var lite väl dyra. Så det här kändes som ett bra alternativ.

Men när det var dags att ta in offerter på hus från byggföretag så hamnade priserna lite högt. Därmed bestämde sig Patrik Gruvman inte bara för att bygga huset själv, han ritade det också.

– Jag började rita huset i mars 2010, det tog väl några månader. Sedan köpte vi tomten i augusti 2010 och då började jag bygga.

Nu har huset börjat ta form. Det är ett vackert hem som växer fram med fem rum och kök på 143 kvadratmeter.

Offerterna som de tog in av byggföretagen landade på runt tre miljoner kronor. Patrik och hans fru gjorde en budget för att bygga huset själva och om allt går som det ska så kommer det att kosta dem två miljoner kronor.

– Det är roligare att bygga själv, då får man det som man själv vill ha och billigare.

Trots att Patrik Gruvman är en duktig hantverkare, var det vissa delar av bygget som krävde lite extra funderingar.

– Att lägga grunden var lite knepigt. Man måste ju veta var alla rör ska gå upp genom betongen, innan man gjuter grunden. Då måste man veta exakt var alla rummen ska ligga, så att rören kommer upp på rätt ställe. Man får bara en chans när man gör det.

Patrik Gruvman jobbar till vardags på Sandvik med fin- mekanik i utvecklingsverkstaden. Varje ledig stund har han ägnat åt att bygga familjens hus. Under hösten hoppas han kunna ta ledigt i några veckor för att dra upp tempot. För inflyttningen är planerad.

– Vi hoppas kunna fira jul här i vårt nya hus, säger han.

Mer läsning

Annons