Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sportbiblioteket i Sandviken byter namn till Fritidsbanken – nationellt koncept

I mitten på juni förra året invigdes Sportbiblioteket i Sandviken av Kungsbergets alpina stjärna Sara Hector. Nu får verksamheten det nya namnet Fritidsbanken – och blir en del av ett nationellt koncept på ett 30-tal orter i landet.

Annons

Fritidsbanken startade i Deje i Värmland 2013 och var först i landet med att låna ut sportprylar gratis i organiserad form. Nu finns verksamheten på ett 30-tal orter och antalet växer kontinuerligt.

Även Sportbiblioteket i Sandviken ansluter sig nu till verksamheten. Precis som tidigare kommer möjligheten att låna sport- och fritidsutrustning finnas, men under nya namnet Fritidsbanken.

– Anledningen till att vi byter namn är att vi kommer att ingå i ett nationellt nätverk där man hjälps åt över kommungränserna, säger Erik Vilhelmsson, fritidssamordnare på Sandvikens kommun, i ett pressmeddelande.

– Vi ser en stor fördel i att kunna fortsätta att utveckla verksamheten ihop med andra i stället för på egen hand.

LÄS OCKSÅ: Nu får Sandviken ett eget sportbibliotek

Sportbiblioteket i Sandviken byter namn till Fritidsbanken.

Sedan 2016 ingår Fritidsbanken i en satsning från Riksidrottsförbundet och det finns en vision om att det ska finnas minst en Fritidsbank i varje svensk kommun. Just nu ligger den närmaste i Sala, men intresset är stort från andra kommuner i Gävleborg.

– Ja, vi har en dialog med flera kommuner. Att vi får en Fritidsbank i Sandviken betyder väldigt mycket, inte minst för att de redan har en så fin verksamhet, säger David Mathiasson, verksamhetsledare på Fritidsbanken, i samma pressmeddelande.

Fritidsbanken i Sandviken har funnits i snart ett år, men det finns behov av att få in mer utrustning.

– Nu när våren kommer brukar många städa förrådet. Vi tar tacksamt emot alla slags sport- och fritidsprylar, både för vinter- och sommaraktiviteter. Ju mer vi får in desto bättre är det för invånarna i Sandviken.

Annons