Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stillastående lok släpper ut avgaser - helg efter helg

/
  • Vid Storviks järnvägsstation står det här loket på tomgång dygnet runt. ”Ur miljösynpunkt har de släppt ut bra mycket skit i luften”, säger Birgitta Skoglund som bor nära stationen.

På Storviks station står ett lok från Railcare Tåg AB på tomgång och släpper ut dieselavgaser. Det har det gjort flera helger under hela året. Nu har de boende i området tröttnat på föroreningarna som förgiftar miljön i Storvik.

Annons

– Ur miljösynpunkt har de släppt ut bra mycket skit i luften, säger Birgitta Skoglund som bor precis vid järnvägen.

Railcare Tåg AB äger loket Euro 4 000 som står och släpper ut dieselföroreningar helg efter helg. Loket kan stängas av, men kan då inte startas igen, vilket gjort att företaget har beslutat att låta det gå på tomgång på Storviks station under helgerna.
– Vi har haft problem att starta tåget. Stänger vi av det kan vi inte starta det. Det är lite pinsamt. Givetvis ska man kunna stänga av loket, säger Ulf Norlén maskinansvarig på Railcare tåg AB.

Vad för slags föroreningar släpper loket ut?
– I nuläget är det dieselavgaser. Det är beklagligt att folk blir drabbade.

Om det är tillåtet att låta ett lok stå på tomgång helg efter helg kan inte Railcare Tåg AB svara på.
– Vi kan inte juridiken gällande detta, säger Ulf Norlén.

Nu har tåget stått två helger på raken och de som bor nära stationen är oroliga. Railcare Tåg AB, menar på att de inte kan åtgärda problemet förräns de beställda reservdelarna kommer från Spanien. Men när reservdelarna kommer och när de tänker vidta åtgärder för att stänga av loket kan de inte svara på.

Birgitta Skoglund bor precis vid Storviks järnväg och hon har tröttnat på att loket förorenar området där hon bor.
– Vi har ilsknat till och det är mycket störande att de släpper ut dieselföroreningar helg efter helg, säger hon.

– Ur miljösynpunkt har de släppt ut bra mycket skit i luften. Det är väldigt störande. När det är så noga med tomgångsregler för bilar och så står ett stort diesellok och släpper ut föroreningar. Reservdelar borde inte ta månader att ta fram, då bör man byta lok, säger Birgitta Skoglund.

Polisen har under lördagskvällen överlämnat en rapport till miljöenheten som kommer utreda om miljöbrott begåtts.
– Tåget kommer nu att flyttas till ett område där det inte finns bebyggelse, säger Ulf Sundgren, vakthavande befäl vid polisen.

Mer läsning

Annons