Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora brister hos myggbesprutarna

En hemlig rapport visar nu på stora brister i Nedab, bolaget som besprutar myggen vid ned­re Dalälven.

Annons

GD kan i dag berätta om en revisionsrapport som togs fram utan att andra än några handläggare på länsstyrelsen, ansvariga vid det granskade bolaget Nedab och landshövding Barbro Holmberg kände till den.

Rapporten lämnades in till länsstyrelsen för några dagar sedan men uppgavs då vara hemligstämplat arbetsmaterial. Sedan GD begärt att få ta del av den sekretessprövade juristerna innehållet och bestämde att den kunde lämnas ut. Så skedde också, efter att den diarieförts så sent som i går.

Revisorn och en rådgivare har gått igenom hur Nedab, som ansvarar för att bespruta myggorna i nedre Dalälvsområdet, har använt anslaget som skulle räcka i tre år.

Slutsatserna är inte positiva för ansvariga inom Nedab.

✔ I bolaget saknas en årsbudget för 2010 med utgångspunkt i det beviljade beloppet för tre år, 27,5 miljoner. I stället är budgeten baserad på beloppet man sökte men inte fick, 31,5 miljoner.

✔ En kontinuerlig och systematisk uppföljning med helårsprognoser har inte skett för 2010 och avseende myggbekämpningen. Någon ”ekonomisk styrning i egentlig mening har inte förekommit inom projektet”, skriver revisorn.

✔ Den bedömningen förstärks av att revisorn inom projektet mött uppfattningen att de pengar som finns är otillräckliga, att ytterligare pengar behövs, och att dessa också kommer när behovet uppstår.

Ansvarsuppdelningen – mellan bekämpningsledarna från Uppsala universitet som skött besluten om när, var och hur mycket det ska sprutas, och vd:n för Nedab som hanterat pengarna – har orsakat ”bristande styrning och ledning”.

Länsstyrelsen i Gävleborg koordinerar de kommuner och andra län som har intresse av myggbekämpningen vid nedre Dalälven. Det var landshövding Barbro Holmberg som beställde granskningen.

– Det var när de sa att de saknade pengar. Vi tillsatte även en arbetsgrupp och hade en dialog med Nedab. Det har varit brister i den ekonomiska styrningen. Det är väldigt bekymmersamt, säger hon i en kommentar till rapporten.

Nedab ska just nu ha omkring nio miljoner kvar till myggbekämpning. I en skrivelse till länsstyrelsen i förrgår begär man ytterligare 4,7 miljoner för att kunna hålla myggorna stången.

– Vi ska handlägga ansökan så fort som möjligt. Den kommer självklart att vara prioriterad, säger Barbro Holmberg.

Nedab skriver i sin ansökan att man sagt upp kontorslokalen för myggbekämparna för att spara pengar.

Mer läsning

Annons