Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt med reservdelar för SAAB-ägare

Torsdag eftermiddag kom beskedet från Vänersborgs tingsrätt. Det blir ingen rekonstruktion för SAAB. Lagens krav är inte uppfyllda, därför blir det ett nej, konstaterar Vänersborgs tingsrätt.
– Det är ju hur tråkigt som helst, säger Kristina Anetorn Fischer på Anetorn bil i Sandviken.

Annons

På Anetorn bil gick man under torsdagen in på kontoret till och från under dagen för att se om beskedet hade kommit. Kristina Anetorn Fischer berättar att det inte spelar någon större roll för kunder som har köpt sin SAAB i Sandviken. Men för kunder som har köpt någon annanstans kan det vara värre.

– Har man köpt sin bil hos en annan handlare och får fel i Sandviken kan man inte längre räkna med att få hjälp med reservdelar. Det är ju nybilsgarantin som ska gälla och det innebär att reservdelar ska skickas från fabriken, men de tillverkar ju inga just nu, så det går inte.

Alternativet som kan vara lösningen är att Återförsäljarföreningen ser till att få alla återförsäljare att gå ihop till en enad front och delar med sig av reservdelar.

– Om en SAAB-ägare från Jönköping behöver delar i Sandviken skulle vi då kunna ordna det.

När SAAB ägdes av General Motors och fick problem, täckte moderbolaget upp för situationen som uppstod och lade undan reservdelar. Det är dock ingenting som verkar vara fallet den här gången.

– Varje biltillverkare ska kunna garantera reservdelar i tio år, men underleverantörerna kanske inte levererar till SAAB just nu och då kan det bli svårt.

Hennes eget hopp är att SAAB kan fortsätta, kanske genom att fabriken monteras ned och ställs upp på annan plats, till exempel i Kina om de köper märket. Men helst ser hon att det löser sig i Trollhättan.

– Det är ju roligast om de kan ordna det i Trollhättan, det är ju alltid roligast om det kan hållas inom Sverige. Det är som med Sandvik, att det är bäst om det stannar på hemmaplan.

Mer läsning

Annons