Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Syskon vill tillbaka till Sandviken

För en vecka sedan tvingades fyra i syskon i Sandviken lämna Sverige. Barnen flögs till det europeiska land där de först fått visum. Där har de sovit på en lastkaj.

Annons

De fyra minderåriga syskonen kom till Sverige i början av året med sin pappa. Men när de kom till Sandviken i somras var de ensamma sedan fadern av okända skäl lämnat Sverige. Barnen placerades på ett fosterhem och skrevs in i skolan.

Men två månader efter terminsstarten tvingades de lämna Sverige. Vid ankomsten till det nya landet fick den äldsta av syskonen ett dokument som klargjorde att han nu var ansvarig för sina yngre bröder. De kördes sedan till Röda korset, men där fick de inte stanna.

Barnens juridiska ombud, Charlotta Lagnander, berättar att organisationen har ljugit om att de tagit hand om barnen.

– De sa att barnen bodde på hotell, men jag fick bilder från syskonen som visade den lastkaj på flygplatsen där de sovit. De har fått vara hos Röda korset dagtid, men slängts ut när de stänger.

Det har senare visat sig att barnen har ett rum hos Röda korset, men bara var tredje dag. Den övriga tiden får de klara sig själva.

Therese Lindström, som är enhetschef på Dublinenheten på Migrationsverket, säger att hon inte känner till att barnen inte skulle ha haft någonstans att bo.

– Det stämmer inte med de rutiner som finns. Röda korset har ansvar för barnen och ska förmedla ett boende. Jag förutsätter att den rutinen har följts. Vi kontrollerade att de hade tagits emot samma dag de åkte. Men jag vet inte var de har placerats.

Charlotta Lagnander riktar dock kritik mot Migrationsverket för att barnen överhuvudtaget tvingades lämna landet.

– Det här har hanterats helt fel. Pappan finns inte kvar här och därför borde barnen få stanna och söka asyl härifrån. De ska behandlas som ensamkommande flyktingbarn.

Therese Lindström säger att det funnits en vårdnadshavare med i bilden och därför räknas inte barnen som ensamkommande. Hon säger också att det är oklart när i processen han försvann.

– Sedan är det också så att det inte är i Sverige de ska söka asyl, utan i det land där de har fått visum, och det är inte Sverige.

Samtidigt finns barnen kvar på den flygplats dit de kom för snart en vecka sedan. Till Charlotta Lagnander har de sagt att de bara vill komma till Sverige.

– Just nu handlar det om fyra barn som behandlas väldigt illa av vuxenvärlden.

Mer läsning

Annons