Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Tankarna på att sluta har ju funnits”

/
  • Renate Almén väljer nu att ge sin syn på hoten och sina tankar kring att lämna det politiska uppdraget.

När hotmejlen strömmar in till mejlboxen. Och allt man gjort, gör eller kan tänkas göra bara är fel, fel, fel. Så har det under två veckors tid fungerat för ordföranden i ifo-nämnden, Renate Almén, kritiserad för de omhändertagna barnen, men även för tv-teknik som inte fungerar. Tankarna kom på att lämna politiken:

– De fanns där, säger hon till GD.

Annons

På måndag kommer mötet i kommunfullmäktige att bevakas av ordningsvakter. Åtgärden är extremt ovanlig och motiveras av de hotfulla mejlen till framförallt Renate Almén, ordförande i individ- och familjeomsorgsnämnden.

Hon fick klä skott för ett beslut som togs av nämnden innan hon själv blev ordförande, beslutet att omhänderta Sandvikenföräldrarna Thomas och Jennies barn efter anklagelser som sedan visade sig sakna grund.

GD har tagit del av samtliga mejl som sänts till Renate Almén. Så gott som alla är mycket kränkande. En brevskrivare gick så långt som att hoppas att Almén vaknade upp med den dödliga muskelsjukdomen amyotrofisk lateralskleros, ALS.

Den politiska beslutsprocessen klassas av Säpo som en samhällsviktig funktion. Därför inrättade man 2007 en enhet, sektionen mot samhällshotande brottslighet, som har särkskilt fokus på hot mot politiker.

Sektionens kartläggning av hoten visar att Renate Almén uppfyllde alla kriterier på att vara i riskzonen för det som senare hände.

Hon är kvinna, och dessutom ordförande i en nämnd som fattar ingripande beslut mot enskilda människor. Som alla känner till blev hon hårt medialt exponerad, den tredje faktorn i en Säporapport om vilka som löpte störst risk att drabbas.

Några veckor efter Uppdrag Gransknings reportage talar GD med Renate Almén om hoten och tiden efter att programmet sändes – bland annat har hon funderat på att avgå.

– Jag kan inte sammanfatta alla tankar som farit genom huvudet under de här veckorna. Men tankarna på att sluta har ju funnits där.

Inte någon gång tidigare har hon hotats.

– Jag blev förtroendevald 1995. Innan jag blev ordförande i nämnden nu vid årsskiftet var jag vice ordförande. Och jag hade aldrig tidigare hört eller märkt något. Någon allmän synpunkt eller allmänt missnöje, men inte som det här.

– Med personangrepp och att man gav sig på mitt hår, mina glasögon eller mina kläder.

Renate Almén upplever att det blev hennes fel till och med när hon inte kunde ha någonting med saken att göra.

– Jag var med i tv. Tekniken fungerade inte. Då fick jag skit för det...

Renate Almén har tidigare avböjt att berätta om sina känslor kring mediaintresset och hoten mot hennes person. Ännu i går var hon tveksam till att berätta. Hon gjorde det ändå, och avslutar med orden:

– Allt är inte svart eller vitt.

Jag var med i tv. Tekniken fungerade inte. Då fick jag skit för det...

Renate Almén

nämndordförande

Mer läsning

Annons