Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Terrorns offer hedrades

/
  • Lisa Björänge och Mattias Windemo framförde finstämda jazzvisor som fick ögon att tåras.
  • Carolina Thorell läste sina dikter och satte ord på rädslan och sorgen.
  • Kommunalrådet Monica Jacobsson höll tal för att hedra offren för terrorn i Norge.

Det blev en finstämd minnestund för att hedra offren för terrordåden i Norge.

Annons

Ett 30-tal Sandviksbor kom till folkbiblioteket på onsdagskvällen för att delta i ceremonin som hölls på kommunledningens initiativ. Kommunalrådet Monica Jacobsson, S, inledde stunden med att hålla ett tal om attentaten i Oslo och på Utöya den 22 juli och betonade vikten av att fortsätta kampen för demokrati.

– Vi måste alltid minnas det som hände i Norge som ett terrordåd, inte ett verk av en ensam galning, utan ett angrepp på demokratin. Den här unge norrmannens mål var att döda en hel generation av politiskt aktiva som arbetade för demokrati och solidaritet. Därför måste vi fortsätta kämpa för att bevara ett öppet och demokratiskt samhälle, sa Monica Jacobsson.

Författaren Carolina Thorell läste ur sin diktsamling ”Matriser” för ett landskap. En svit dikter som handlar om hennes bortgångna mamma fick nu sätta ord på sorgen och rädslan som terrorn fört med sig. Hon nämnde även nödvändigheten i att tala om det som har hänt.

Sångerskan Lisa Björänge och gitarristen Mattias Windemo framförde flera finstämda jazzvisor och deras version av Evert Taubes ”Så skimrande var aldrig havet” avslutade minnesstunden. Ögonen tårades hos dem som kom dit för att sörja och visa medkänsla.

Mer läsning

Annons