Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Tillräckliga skäl för åtal”

/
  • De ansvariga åklagarna har inte fattat några konstiga åtalsbeslut. De har mitt fulla förtroende, säger Patrik Säflund.

Bilden är förenklad i medierna.

Det tycker chefsåklagare Patrik Säflund om fallet Thomas och Jennie, som oskyldigt anklagades för sexuella övergrepp och fick sina barn tvångsomhändertagna.

Annons

Chefsåklagaren i Gävle väljer nu att kommentera den del av processen som rör brottsmisstankarna och förundersökningarna.

– Föräldrarna är oskyldiga, visade det sig, men brottsmisstankarna var från början allvarligare än vad allmänheten kanske tror. Man kan annars bland annat få bilden av att misstankarna mot mamman rör en oskyldig semesterfilm med barn som leker. Men filmen har granskats och bedömts av Rikskriminalpolisens IT-enhet, som ansåg att den kan bedömas som barnpornografi. Utöver det fanns sju vittnen. Med den bevisningen fanns det tillräckliga skäl för åtal, säger Patrik Säflund.

I sitt granskningsprotokoll skriver Rikskriminalpolisens Björn Sellström att ”det är svårt att bortse från att syftet med filmandet är att producera en film som är ägnad att vädja till sexualdriften”.

Tingsrätten skriver å sin sida: ”Vad Sellström stöder det uttalandet på har inte framkommit.”

Rätten finner inget sexualiserat motiv med filmandet och konstaterar att filmen visar en lek mellan barnen som inte visar barnens könsdelar.

Brottsmisstankarna i det första åtalet är att Thomas Andersson vid upprepade tillfällen låtit en av döttrarna ta tag i hans penis och att Jennie Berg främjat det.

När det gäller förhöret där den sexåriga dottern får frågor, som av både tingsrätt och hovrätt bedömts som ledande, säger Patrik Säflund att förhör med barn är väldigt svåra att genomföra.

– Men allt filmas och det är inget som döljs, säger han.

Hovrätten skriver: ”Före det att den första ledande frågan ställs framkommer inga uppgifter från målsäganden som tyder på att hon medverkat vid någon sexuell handling.”.

Tingsrätt och hovrätt anser att det är bevisat att dottern vid två tillfällen, under två respektive tre till fyra sekunder, berört sin pappas penis och att pappan tagit bort handen så snabbt det kan begäras. Thomas Andersson är därmed inte skyldig till sexuellt övergrepp och Jennie Berg inte skyldig till att ha främjat något övergrepp.

– Det är tingsrätten som avgör och värderar bevisningen. Föräldrarna är oskyldiga, men när åtal väcktes fanns det tillräckliga skäl för det. De ansvariga åklagarna har inte fattat några konstiga åtalsbeslut. De har mitt fulla förtroende, säger Patrik Säflund.

Mer läsning

Annons