Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tingsrätten: Kvinnan är skyldig

Den 41-åriga kvinnan dödade sin pojkvän i deras idylliska stuga. Det anser tingsrätten – som skickar kvinnan på en månadslång, rättspsykiatrisk undersökning.

Annons

Tingsrätten meddelade sitt beslut, genom domare Anita Wallin Wiberg, vid 15-tiden i går.

Det kom som en urladdning för offrets barn. Under tre dagar hade de genomlidit vad som måste ha varit en fruktansvärd prövning.

Deras målsägandebiträde, Gunilla von Wachenfeldt, berättade i sitt slutanförande om hur dåligt barnen mått av vad de upplevde som smutskastning av deras döda pappa.

Efter rättens beslut samlades barnen med andra anhöriga i en grupp utanför rättssalen, där de lättade informerades om beslutets innebörd av målsägandebiträdet.

– Rätten anser att bevisningen är övertygande om att hon gjort sig skyldig till vad som står i åtalet.

Och vad som står i åtalet är mord. Nu kommer kvinnan att få genomgå en stor rättpsykiatrisk undersökning på någon av de tre avdelningar i landet som erbjuder sådana.

– Beslutet är i linje med mitt yrkande och min bedömning. Det är otroligt viktigt att utreda om hon lider av en allvarlig psykisk störning, säger Ulf Back, vice chefsåklagare.

Undersökningen ska slå fast om kvinnan kan vara lämplig att överlämnas till rättpsykiatrisk vård. Därefter ska förhandlingen återupptas, enligt uppgift den 16 oktober, och rätten kommer sedan att meddela dom grundat på utlåtandet.

– Min klient är självfallet ledsen. Dels blir hon påverkad av att inte bli trodd. Dels att man presenterat henne i ett ljus som inte är sant. Men även att hennes älskade är borta, för hon älskade honom, säger Slobodan Jovicic, kvinnans advokat.

Mer läsning

Annons