Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjuvfisket ökar i Storsjön

/

Tjuvfiskare kan trycka tillbaka beståndet av signalkräftor i Storsjön. Det säger tillsyningsmän i fiskevårdsområdet efter beslag av kräftburar och andra rapporter om människor som helt struntar i att beståndet krymper.

Annons

På senare tid har rapporterna om tjuvfiske i Storsjön trillat in med jämna mellanrum.

Som i lördags eftermiddag då vittnen såg hur två män lade nät i Storsjön vid ön Kopparharen. Fisketillsynsmannen Göran Grot tillkallades och kunde dra upp en 600 meter långrev med 120 krokar i. Nätet lämnades in till polisen. Tjuvfiskarna var okända, men någon fisk blev det inte i lördags.

Eller i måndags vid halv fyra tiden då två män, 19 och 29 år gamla, stod och fiskade från en bro. Tillsyningsmannen hade tidigare informerat just dessa två om att det behövs fiskekort i Storsjön. Polis kallades till platsen och beslagtog fiskespöna.

Värre än dessa överträdelser är tjuvfiske med kräftburar. I Storsjön planterades nämligen signalkräftor ut 2003. Men Fiskeriverket ingrep mot ytterligare, planerade inplanteringar och målsättningen har alltsedan dess varit att beståndet ska växa till sig av egen kraft. Det har gått, sakta men säkert.

Men ett växande tjuvfiske av kräfta hotar stjälpa planerna.

– De kan inte fiska bort hela beståndet, även om det är litet och svagt. Men de kan hålla det tillbakatryckt, säger Ulf Stridsberg, fisketillsyningsman på Storsjön sedan 2001.

– Vårt mål har ju varit att beståndet blir så starkt att vi kan utfärda fiskekort på att fiska dem. Om många tjuvfiskar kommer det inte att hända, tillägger kollegan Göran Grot, den tillsyningsman som avslöjade långreven i lördags.

Utom beslagen av kräftburar har det kommit information om ytterligare tjuvfiske av kräftor. Men Göran Grot och Ulf Stridsberg är inte beredda att tala om de senaste uppgifterna ännu – ”vi tar det internt först”, säger de.

Vi stävar över Forsbackafjärden ut mot Körnickan i en Myra 21, framdriven av en tvåcylindrig Volvo Penta-motor. Det börjar skymma och blåser snålt.

Ulf Stridsberg och Göran Grot ansvarar tillsammans med 13 andra tillsyningsmän för att reglerna för Storsjöns Fiskevårdsområde följs. Länsstyrelsen står för förordnandet men den ekonomiska ersättningen är symbolisk:

– Det kan vara svårt att hitta folk som ställer upp, säger Ulf Stridsberg.

Utöver kräftfisket tycker både han och Göran Grot att de flesta är måna om att följa reglerna.

– Det kan vara att någon glömt att förnya fiskekortet. Då får de göra det senare, vi är aldrig stenhårda på det sättet, säger Göran Grot.

Dags för en kontroll. Fisketillsyningsmännen manövrerar sig intill Peter Mårdberg och sonen Lukas vars båt ligger stilla på vattnet.

– Är det ni nu igen!? Jag blev ju kontrollerad tidigare i dag också, säger Peter Mårdberg ganska glatt.

Sedan läser han upp numret på sitt fiskekort, som prickas av på tillsyningsmännens lista. Allt var i sin ordning.

– Folk blir aldrig arga, säger Göran Grot.

Det är dags att avsluta dagens pass. Tillsyningsmännen sätter kurs mot bryggan. Under kölen försöker signalkräftorna sakta att föröka sig, men beståndets långsiktiga utveckling beror på om Ulf Stridsberg, Göran Grot och de andra tillsyningsmännen kan hålla tjuvfiskarna i schack.

Mer läsning

Annons