Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tråden dras till Sandviken

Omstruktureringarna inom Sandvik fortsätter. På onsdagen kom besked om att 500 jobb försvinner, 100 av dessa på Sandvik Materials Technologys band- och trådtillverkning i Hallstahammar.

Annons

Samtidigt ska företaget flytta delar av produktionen till Sandviken.
Tillverkningen av tråd och motståndsband i Hallstahammar ska avvecklas. I samband med det överförs delar av trådtillverkningen till Sandviken – i första hand – men också till tråddragerierna i Hosur, Indien, och Shanghai, Kina.
Även tillverkningen av motståndsband förs över från Hallstahammar, vilket innebär att all bandtillverkning i Sverige koncentreras till Sandviken.
Som en konsekvens av förändringarna kommer cirka 100 arbetstillfällen att försvinna i Hallstahammar under de kommande 18 månaderna.
Men trots produktionsflytten blir det troligen inga nya jobb i Sandviken.
– Nej, sannolikt inte. Det är inte riktigt klart än men i så fall blir det mindre ökningar, säger Jan Lissåker, chef för Investor Relations på Sandvik.
För SMT:s del syftar nämnda förändringar till att fortsätta vridningen av produktmixen mot mer avancerade och lönsamma produkter inom viktiga nyckelsegment, som olje- gas- och kärnkraftssektorerna.
För Sandvikens del betyder det att vissa produkter kan försvinna när andra, mer högförädlade, kommer till, enligt SMT-chefen Jonas Gustavsson.
– Vi skapar en produktportfölj som blir riktigt, riktigt intressant, säger han.
De delar av trådtillverkningen som förstördes vid branden i Sandviken i april 2011 kommer att återuppbyggas med modernare och effektivare teknologi.
Inom det som fram till årsskiftet var affärsområde Sandvik Mining and Construction – men som nu är delat i Mining respektive Construction – görs också nedskärningar. Där handlar det om att minska personalstyrkan med totalt 400 personer. Men i de flesta fall kommer bara ett fåtal personer per land och produktionsenhet att beröras, enligt Sandvik.
Antalet inkluderar också de 45 personer som lämnar före detta SMC i Sandviken, en neddragning som GD rapporterat om tidigare.
Förändringarna inom Mining and Construction innehåller även andra kostnadsnedskärningar och effektiviseringar och totalt räknar företaget med en engångskostnad på cirka 500 miljoner kronor, som kommer att bokas i kvartal fyra 2011.
Men enligt Jan Lissåker kan besparingarna, när de slår igenom fullt ut, minska kostnaderna med 400-500 miljoner kronor årligen. Och det behövs, för trots att SMC gjorde en vinst på 1,5 miljarder kronor i det tredje kvartalet 2011 så finns det outnyttjad potential, menar Lissåker, framför allt inom Construction.
– Där ligger vi betydligt lägre än de lönsamhetsmål som satts upp.

Mer läsning

Annons