Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre dömdes för människorov

De fyra männen tvingade in 25-åringen i en bil och körde ut i skogen. Där misshandlade de honom tills han lovade dem sin bil. I går dömdes tre av fyra för människorov och rån; en till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan och två till fängelse i ett år och sex månader.

Annons

Det var i mitten av april i år som 25-åringen fick ett sms från en 23-årig man som behövde hjälp med att laga en bil. 25-åringen åkte hem till mannen i Sandviken. På en parkeringsplats stod 23-åringen med sin bil med motorhuven öppen. Där fanns även ytterligare en man. 25-åringen böjde sig ner över huven. När han tittade upp stod där en 30-årig man, som han var skyldig pengar för narkotika sedan en månad. 23-åringen fick först ett knytnävsslag i ansiktet och sedan en flaska i bakhuvudet. Sedan blev han neddragen på marken där han fick fler slag och även blev knäad i ryggen av 30-åringen och ytterligare två män; en 26-åring och en oidentifierad.

25-åringen blev sedan indragen i bilen. Föraren, 23-åringen som ”behövde hjälp med bilen”, körde. 25-åringen blev mer och mer panikslagen när bilen körde in i skogen. Under rättegången berättade han att han trodde att han skulle dö.

Han erbjöd männen sin bil. Men ingen av männen sa eller gjorde något under bilfärden. När bilen stannade blev han tillsagd att gå ur bilen. Han la sig på marken och försökte skydda sitt ansikte med händerna, men 30-åringen höll fast hans händer och slagen träffade rakt i ansiktet.

23-åringen deltog inte i misshandeln, men sa att om han skulle anmäla sin bil stulen skulle han få ”varsitt skott i knäna och ett annat skott någon annanstans”.

Efter misshandeln kördes mannen hem till sin pappa där han hämtade registreringsbeviset åt männen och såg dem sedan åka iväg i bilen.

25-åringen hade inte tänkt polisanmäla händelsen, men plötsligt kom polisen till hans pappas bostad där han var kvar.

En kvinna hade bevittnat misshandeln i Sandviken från sin väninnas altan. Hon såg en man som jagades, föll till marken, grät och skrek. Hon såg att mannen slängdes i en bil, som sedan körde iväg. Kvinnan noterade registreringsnumret på bilen; den var skriven på 25-åringens pappa. Och där hittade polisen 25-åringen, som då berättade.

23-åringen, som visserligen inte ska ha deltagit i misshandeln av 25-åringen, fälls, som de övriga två, för människorov och rån och dessutom för övergrepp i rättssak. Tingsrätten skriver att han fört samman 25-åringen med dem som misshandlade honom och att han handlat tillsammans och i samförstånd med dem.

De tre männen ska tillsammans även betala ett skadestånd på 32 600 kronor till sitt offer.

Mer läsning

Annons