Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre gånger så många vargar får fällas

32 vargar får fällas i skyddsjakt i år – nästan tre gånger så många som i fjol.

Annons

– Nu ökar antalet vargar och därmed också risken för allvarliga skador, säger Ruona Burman, viltsamordnare på Naturvårdsverket.

Naturvårdsverket har beslutat att 25 vargar får dödas i skyddsjakt i det mellersta förvaltningsområdet, dit Gävleborg tillhör. Förra året tilläts 12 vargar fällda vargar under skyddsjakt – i hela landet.

– Vi gör en ny bedömning om det högsta antal vargar som länsstyrelserna får besluta om varje år beroende på hur vargstammen utvecklar sig, säger Ruona Burman.

Flera län, bland annat Länsstyrelsen Gävleborg, får besluta om skyddsjakt på egen hand. Men om behovet att skjuta mer än 32 vargar överstigs så återgår beslutanderätten till Naturvårdsverket.

– Viktigt är att poängtera att beslut om skyddsjakt gäller främst enstaka vargar eftersom det är mycket svårt att visa att hela familjegrupper orsakar en skada, säger Ruona Burman.

Fortfarande är det vissa kriterier som måste uppfyllas för att skyddsjakt ska tillåtas. Till exempel måste vargen ha orsakat stor skada och fortfarande måste de som berörs ha prövat andra åtgärder först.

Men skyddsjakt kan även tillåtas om det finns risk för allvarlig skada. Nytt för i år är att en myndighet på eget initiativ kan besluta om skyddsjakt i preventivt syfte.

Naturskyddsföreningen vänder sig mot att antalet vargar som får fällas i skyddsjakt ökar.

– Dagens beslut hotar den ömtåliga svenska vargstammen. Den starkt hotade och inavlade svenska vargstammen behöver få växa sig livskraftig och då är en stor generell skyddsjakt orimlig, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

– Sverige har ännu inte rättat sig efter alla krav som EU-kommissionen ställt upp för vargförvaltningen. En mer begränsad och bättre reglerad skyddsjakt i linje med en förvaltningsplan krävs för att Sverige ska följa de internationella kraven för rovdjurspolitiken.

Däremot är Lantbrukarnas Riksförbund desto mer nöjda med beslutet.

– Det är ett försiktigt steg, med vissa förbehåll, men det är ett steg i rätt riktning, säger Helena Jonsson, förbundsordförande för LRF.

Mer läsning

Annons