Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trygghet viktigt på arbetsplatsen

/

När SMT:s lönsamhet kastar långa skuggor över Sandviken ville den lokala S-ledningen att LO:s avtalssekreterare skulle vara huvudtalare den 1 maj.

Annons

En av Sandvikens mer framträdande socialdemokrater, nämndordföranden Ann-Catrine Brockman, väntade på att gårdagens huvudtalare skulle inleda och passade på att reflektera över året som gått mellan förra förstamajfirandet och årets.

– Vi var ganska Juholtinspirerade här i fjol. Vi var peppade, säger hon

Sedan gick det som det gick. Politisk historia skrevs när S bytte ut en ordförande som hade en makalös fallenhet för att säga konstiga saker.

Efterträdaren, Metallbasen Stefan Löfvén, har en annan framtoning. Och i går, just på arbetarrörelsens högtidsdag, kom opinionsmätningen som visar att oppositionen, utom Sverigedemokraterna, är större än alliansen.

– Jag är nästan mer peppad nu, säger Ann-Catrin Brockman.

När förslagen på förstamajtalare kom från Stockholm fastnade S i Sandviken för LO:s avtalssekreterare, Per Bardh.

– Vi tyckte att det var viktigt med en facklig talare, säger Ann-Catrine Brockman och skyndar i väg för att bemanna bordet för medlemsvärvning.

Med varsel och hotande varsel på Sandvik, och dödsolyckorna och de andra olyckorna på Sandvik, var valet logiskt. Per Bardh talade mycket om trygghet på arbetsplatsen:

– Ingen ska behöva gå till jobbet på morgonen och undra om han kommer hem på kvällen.

Per Bardh som avtalssekreterare passade på att dela ut en känga till motparten, Svenskt Näringsliv:

– Seriösa arbetsgivare tycker att kollektivavtal är bra. Men det finns krafter som vill riva den svenska modellen. De kommer inte att lyckas!

Omkring 400 personer tågade i Sandviken. Utom Per Bardh talade bland andra Marie Frestadius, ordförande för S-kvinnor i Sandviken.

Mer läsning

Annons