Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turer om lastbilstrafik

Länsstyrelsen avslog ett överklagande om att stoppa tung lastbilstrafik utanför en kyrka. Då klev Transportstyrelsen in och undanröjde beslutet.

Annons

En man i Sandviken tyckte att Gästrike Återvinnares arbete utanför Årsunda kyrka blev för mycket. Han skrev till bygg- och miljöförvaltningen och förklarade att återvinningsföretaget använder kyrkans parkering och intilliggande enskild väg i sin lastbilsrangering.

Han menar att de lastar mellan fyra och fem lastbilar med släp i veckan på platsen.

Parkeringsplatsen används, enligt mannen, av kyrkan och bygdegårdens besökare. Där lastbilarna trafikerar finns även en idrottsplats, skola, förskola och äldreboende.

Bygg- och miljöförvaltningen ansåg dock inte att det förelåg något problem eftersom Gästrike Återvinnare hade fastighetsägarens medgivande, men stödde sig också mot att verksamheten inte kräver tillstånd. Därmed lämnade de ärendet utan vidare åtgärd.

Detta ledde till att mannen överklagade ärendet till länsstyrelsen i Gävleborg. Men de gick på samma linje som kommunen. Han överklagade då till Transportstyrelsen som såg det hela på ett annat sätt.

Myndigheten undanröjde länsstyrelsens beslut och hävdade att de inte hade någon rätt att ta upp saken till prövning eftersom kommunen aldrig hade tagit ett formellt beslut. Enligt en jurist på länsstyrelsen innebär detta att den privatperson som från början klagade måste börja om igen.

Mer läsning

Annons