Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tusentals skoterförare mister kortet

/
  • Leif Lindquist i Sandvikens Skoterklubb tycker det behövs skärpta regler för skoterförare.

Massor av snöskoterförare blev av med förarbeviset vid nyår.

– Många har blivit tagna på sängen, säger Leif Lindquist i Sandvikens Skoterklubb.

Annons

För de omkring 100 000 snöskoterförare som tog skoterkort före den 1 oktober 2009 blev förarbevisen ogiltiga efter nyår. Den som missat att förnya sitt förarbevis måste nu gå en ny utbildning för att undvika att åka dit för olovlig körning. De nya reglerna gäller även alla som saknar bilkörkort med B-behörighet som togs före 2000.

I Gävleborgs län blev 3 709 förarbevis ogiltiga den 1 januari 2013. En del kan dock klara sig med bilkörkort med B-behörighet om de är daterade före 2000.

– Hur många av våra medlemmar som påverkas av detta vet jag inte. Men det kan säkert vara många för det har inte varit så bra information om det här. Det är nog många som blivit tagna på sängen, säger Leif Lindquist i Sandvikens Skoterklubb.

Hos polisen i Gävleborgs län ser man dock inte förarbevisen som någon prioriterad fråga.

– Det kommer att göras kontroller, men det finns annat som går före. Vår prioritet är att nedbringa antal döda och skadade i trafiken. Men vi har bedrivit en del skoterkontroller med nykterhet hos förarna, senast i Ockelbotrakten, säger Måns Jenehag, kommissarie i södra polisområdet i Gävleborgs län.

Leif Lindquist skulle dock välkomna mer kontroller. Han säger att det är många som kör fortare än tillåtna 70 kilometer i timmen, kör på otillåtna vägar och skrämmer upp både människor och djur. Han föreslår att man tar ut avgift på uppkörda leder, körförbud om man inte är medlem i en skoterklubb samt hjälmtvång för att få bukt med problemen.

– Vi kan ju inte sätta dit någon, vi hoppas att de med skotrar i området går med i vår klubb så de kan få utbildning i hur och var man kan åka. Som det är nu så är det mycket klagomål på förare som åker lite hur som helst på våra leder, säger Leif Lindquist.

Mer läsning

Annons