Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Midsommarfirande med liar och krattor

/

Årsundaborna gick man ur huse för att fira midsommaren vid hembygdsgården. Även gäster från andra delar av landet dök upp.

Strax efter 14 kunde de dansa runt stången till favoriten Små grodorna.

Annons


En man i folkdräkt som spelade fiol ledde tåget mot midsommarfirandet. Klockan var strax före 13. 30 och molnen hade som på beställning spruckit upp och gett plats för en hel del av den sommarblåa himlen.
Efter fiolspelaren kom äldre personer iförda folkdräkter och med varsin jättelik krans i händerna
Sedan kom en traktor med ett lövat släp som hade massor med barn ombord. Allihop styrde de kosan mot hembygdsgården i Årsunda där midsommaraftonen skulle firas i sedvanlig ordning .
Årsundaborna hade gått man ur huse och väntade nu på att tåget skulle anlända gräsmattan vid hembygdsgården.
Sandra Wiklund, 5 år, var på plats med föräldrarna och sin syster Sofia Wiklund, 3 år. De hade rest från Östervåla i Uppland, bodde på campingen och såg fram emot att få dansa smågrodorna.
Årsundasonen Thomas Berkeley hade tagit med sig sambon Therese Thörnqvist och sonen Douglas från Säter i Dalarna för att fira midsommaren i hembyn.
När så majstången med en blågul vimpel i toppen restes applåderade allihop som samlats.
Personerna i folkdräkter framförde flera danser till traditionell fiol- och dragspelsmusik, bland annat en där liar och krattor användes.
Vid klockan 14 ungefär började så ringdansen och länge dröjde det inte förrän systrarna Wiklund kunde dansa runt stången till favoriten "Små grodorna, små grodorna, är lustiga att se...."

Mer läsning

Annons