Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Riksdagsledamöter fick känna på myggplågan

/
  • Myggplågan måste få ett slut. Det menade Mikael Oscarsson, riksdagsledamot för Kristdemokraterna.
  • Ulf Berg, moderat riksdagsledamot från By utanför Avesta, tycker att man måste bredda metoderna för bekämpningen.– Det finns otroligt mycket kunskap som vi inte använder i dag.
  • Agneta Gille, S från Uppsala menade att det måste komma in nya pengar till bekämpningen. Pengar som måste sökas hos regeringen. Mikael Oscarsson, Kd, som hade bjudit in till fredagens möte, säger att bekämpningen måste fungera som vid bränder.– Då är det självklart att brandkåren kommer. Det borde vara självklart att vi ska bekämpa myggorna också.
  • Solveig Zander, C, besökte Ingrid Bergman tillsammans med Mikael Oscarsson, Kd, och Andreas Carlson, Kd. Ingrid Bergman berättade att det i stort sett är omöjligt att vara ute på sommaren.

I går fick ett tiotal riksdagsledamöter känna på myggplågan i Österfärnebo. Samtliga var överens om att fortsatt bekämpning behövs. Men frågan måste lyftas till en högre nivå.

– Vi har inte tagit upp det här på partiledarnivå. Nu måste vi göra det, säger Solveig Zander, C, riksdagsledamot från Uppsala.

Annons

Det surrade friskt runt öronen på politikerna när de besökte Österfärnebo under fredagen. Det var riksdagsledamoten Mikael Oscarsson, kd, från Uppsala som hade tagit initiativet och bjudit in andra politiker. Meningen var att höja medvetenheten kring det myggproblem som invånarna upplever varje dag under sommarhalvåret.

– Nu är snart projekttiden slut och det finns inget nytt avtal för nästa år. Bekämpning krävs för att folk ska kunna bo här och företag verka. Det måste finnas en hållbar lösning, säger Mikael Oscarsson.

Efter samling vid Mygghuset i Österfärnebo åkte sällskapet i samlad trupp till Ista vid Österfärnebofjärden. Myggorna var obarmhärtiga när politiker och forskare samlades för att uppleva plågan och prata om en lösning på problemet.

Politiker från alla läger var rörande överens om att det behövs ett nationellt perspektiv på problemet. Något som Jan Lundström, myggforskare vid Uppsala universitet höll med om.

– Vi behöver en fristående organisation med kunskap som kan hantera det här och som har det rätta drivet för att argumentera för bekämpningen.

Länsstyrelsen Gävleborgs chef, Barbro Holmberg fanns också på plats under gårdagen. Hon menade att det viktiga är att myggfrågan inte längre är ett projekt utan nu är en ordinarie verksamhet.

– När det nu är en vanlig verksamhet måste vi se till att få mer pengar från regeringen. Det handlar också om att ge berörda departement det underlag som de behöver för att ha bra argument för frågan.

Distriktsstyrelsen för Centern Gävleborg skickade också ut ett pressmeddelande under fredagen där de skriver att de förutsätter att regeringen i höstens budget lämnar ett klart besked om att staten är beredd att ta en del av det ekonomiska ansvaret.

Ulf Berg, moderat riksdags- ledamot från By utanför Avesta, instämde med att det behövs ett större grepp på problemet, men vill också att alternativa lösningar till BTI undersöks.

– Det är fullständigt olidligt, man kan inte göra någonting utomhus. Jag har full förståelse för att folk blir desperata. Vi måste få till en bra organisation som kan lösa det här. Jag har varit för besprutning, men vi måste också hitta en lång- siktig lösning.

Någon som är välbekant med myggplågan är Ingrid Bergman, hon bor i närheten av Ista sedan 36 år och säger att somrarna är en riktig plåga.

– Jag kan inte gå ut och påta i rabatterna, plocka vinbär eller vara ute med barnbarnen. Vi har skaffat en husvagn och åker i väg. Vi kan inte vara här när det är så här.

Mer läsning

Annons