Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två nämnder kan bli en i Sandviken

Extern konsult ska utreda om Sandviken ska slå ihop nämnderna för äldre- och handikappsomsorg. Innan sommaren ska utredningen vara klar. Ann-Katrin Sundelius, kommundirektör menar dock att det inte kommer bli aktuellt att säga upp personal.

Annons

Sandvikens kommun ska nu inleda en utredning för att klarlägga för- och nackdelar med gemensam förvaltning och nämnd för äldreomsorg och handikappomsorg och hur övertagande av hemsjukvård påverkar verksamheten. Den utredning som kommunfullmäktige tillsatte i juni 2009 ledde fram till ett förslag om att slå ihop nämnderna för äldre- och handikappomsorg till en enda omsorgsnämnd.

Därför har kommunstyrelsen tagit in Stockholmsföretaget Logetics som ska utföra utredningen.

– Det är viktigt att vi har en opartisk utredare, någon utifrån, så att det inte finns några oklarheter, säger Ann-Katrin Sundelius, kommundirektör i Sandviken.

Arbetet kommer att bestå av två delar, där man i en första omgång gör en redovisning av kunskapsläget. Bland annat kommer en beskrivning av hur äldre- och handikappomsorg och hemsjukvård ser ut i andra jämförbara kommuner tas fram. Det ska också göras en genomgång av äldre- och handikappomsorgerna i Sandviken när det gäller antalet anställda, enheter och kostnader för verksamheterna. Men Ann-Katrin Sundelius menar att det inte kommer vara aktuellt att säga upp personal.

– Utredningen ska bara klarlägga för- och nackdelar med sammanslagning eller delade nämnder. Det finns inget syfte att dra ner på personal. Oavsett om vi slår ihop dem eller inte, så tror jag att det kan handla om att vi behöver mer personal. Verksamheten växer och det är mycket pensionsavgångar snart.

I den andra delen av utredningen kommer bland annat nyckelpersoner i verksamheterna att intervjuas.

– Hela utredningen ska vara klar innan sommaren. Det är viktigt för verksamheten att det inte blir mer långdraget än nödvändigt. Bland annat så att man slipper onödig oro inom verksamheten, säger Ann-Katrin Sundelius.

Sandvikens kommun har också tagit in Torsten Sjöström från revisionsföretaget PWC, som förvaltningschef för handikappomsorgen tills man vet hur nämndens framtid kommer att se ut. Han efterträder Peter Olofsson som till och med fredag är socialchef med ansvar för handikappomsorgen.

Mer läsning

Annons