Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulf ett stort stöd i sorgen

/

När polisen i måndags skulle lämna beskedet till de anhöriga fanns prästen Ulf Claesson vid deras sida. Hans jobb är att vara det stöd som de sörjande kan luta sig mot.

Annons

På expeditionen i Seljansborgs kyrka sitter Ulf Claesson. Han är präst i Sandvikens församling, men en del av hans tjänst är knuten till Sandvik.

Det är hans jobb att stötta vänner och kollegor till de omkomna, men även anhöriga som vill ha någon att prata med. I dagsläget är det arbetskamraterna som han erbjuder stöd. Men han har även varit i kontakt med anhöriga till en av de omkomna männen.

– Jag följde med polisen när de lämnade besked till en av familjerna. Det var chockartat. Men jag satt med familjen en lång stund i måndags och en lång stund igår, berättar Ulf Claesson.

Det finns inte några generella riktlinjer för hur man ska agera i sådan här lägen om man är stödperson, menar Ulf Claesson. Speciellt när det gäller anhöriga. Han säger att det gäller att pejla av vilka behov varje människa har.

– Anhöriga har så olika önskemål och reagerar så olika. Men för de som vill och behöver finns hjälp att få, säger han.

Ulf Claesson har varit stöd i svåra stunder förut. Under en period var han präst i Svenska kyrkan i Thailand och när flodvågskatastrofen drabbade landet och många svenskar försvann återvände han.

– Jag stöttade anhöriga och drabbade under två månader. Det var en fullständigt absurd situation, går inte att beskriva.

Strax efter att GD har träffat honom ska han tillbaka till Sandvik och prata med arbetskamraterna till de omkomna.

– Jag går runt och hör hur de mår, men när sådant här händer mår ju ingen bra. Alla tycker ju att det är förfärligt och är chockade. De hade ju jobbat där i mer än 35 år och var välkända av de flesta. Men det finns ett brett skyddsnät på Sandvik med företagshälsovård och inte minst chefer och arbetskamrater, och det ska man inte förringa. Det är mycket värt att de stöttar varandra också, man söker sig till dem man möter varje dag.

Mer läsning

Annons