Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomar kastas ut på iskall arbetsmarknad

/

Det är framför allt ungdomar som drabbas av neddragningarna på Sandvik och Ovako. Och ytterst få andra jobb finns att söka.

– Jag tolkar det som att företagen tryckt på pausknappen, säger Bitte Lyrén, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Annons

Först kom beskedet att Ovako inte förlänger kontrakten med ett 100-tal visstidsanställda i Hofors. Sedan kom samma besked från Sandvik i tisdags, och där gällde det 180 visstidsanställda.

Lägg därtill de 300 tjänstemän som kommer att få sluta i Sandviken.

När det gäller de visstidsanställda handlar det enligt facket nästan enbart om ungdomar, en kategori som redan har det tufft på arbetsmarknaden. I oktober var 27,4 procent av den registerbaserade arbetskraften i åldersgruppen 18–24 år utan jobb i länet.

– Det är klart att det är bekymmersamt och man kan förvänta sig att de som är minst etablerade på arbetsmarknaden, vilket generellt är ungdomar, också får svårt att ta sig tillbaka, säger Bitte Lyrén, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

I kategorin ”industriell tillverkning” på Arbetsförmedlingens Platsbanken fanns i går bara åtta jobb att söka i Gästrikland.

– Jag tolkar det som att företagen tryckt på pausknappen. De avvaktar och ser vad som händer runtomkring oss, säger Bitte Lyrén.

Men även om molnen blir allt mörkare så är situation långt ifrån så allvarlig som 2009. Då varslades 4 752 personer om uppsägning i Gävleborgs län. Till och med oktober i år är siffran 1 253 personer. Visstidsanställda som inte får förlängda kontrakt räknas dock inte in i den statistiken.

Mer läsning

Annons