Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upphandling avbryts

Länsstyrelsens upphandling av skötsel av skyddade naturområden avbryts. Ökade kostnader till följd av stormen Dagmar anges som skäl.

Annons

Flera leverantörer hade begärt överprövning av upphandlingen, som till en del vanns av Sandvikens kommun.

Det var inom ramen för en större upphandling i hela länet som kultur- och fritidsförvaltningen i Sandvikens kommun fick tilldelning motsvarande 50 till 100 dagsverken årligen.

Men ett flertal leverantörer var besvikna på länsstyrelsens beslut eftersom de menade att Sandvikens kommun snedvrider konkurrensen när den utför uppdrag år länsstyrelsen.

Upphandlingen överklagades till förvaltningsrätten och anmäldes till Konkurrensverket.

Enligt den företagare som gjorde anmälan till Konkurrensverket hade Sandvikens kommun lagt sig på en alldeles för låg nivå prismässigt, något som möjliggörs av att den kommunala verksamheten inte är självbärande.

Men nu genomförs alltså inte upphandlingen och enligt en företagare som GD varit i kontakt med är det ett bekvämt sätt för länsstyrelsen att undvika tillrättavisningar från förvaltningsrätten och Konkurrensverket.

Länsstyrelsen å sin sida hävdar att den inställda upphandlingen har en helt annan orsak, nämligen ökade kostnader till följd av stormen Dagmar. I beslutet står det: ”En stor del av anslaget för skötselåtgärder för 2012 har förbrukats på grund av vidtagna akuta åtgärder.”

GD sökte i går eftermiddag Ann Gudéhn, chef för länsstyrelsens naturvårdsenhet, för en kommentar.

Tidningen hade däremot kontakt med Bo Eriksson, chef för kultur- och fritidsförvaltningen i Sandviken, men han hade inte tagit del av beslutet ännu och ville därför vänta med att kommentera.

Mer läsning

Annons