Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppmärksamma tjejer blev bingorånarnas fall

/
  • Efter rånet skjutsade den 21-årige Sandviksbon rånartrion till Årsunda där de eldade upp kläderna som de haft på sig under rånet. Rånarna kastade också plastkopian av en AK47:a som de använt vid rånet på elden. Foto: Polisen
  • En privatperson hittade rånarnas brandplats i utkanten av Årsunda. Delvis uppbrända bingobrickor och ett halvt uppeldat plastvapen gjorde att tankarna genast gick till rånet mot bingohallen i Sandviken. Foto: Polisen

Bingorånarnas besök hos sina tjejkompisar blev deras fall.
Kompisarna fattade misstankar mot rånartrion och kontaktade polisen.
– Utan dem hade vi inte löst rånet, säger utredaren Lennart Berglund.

Annons

I går åtalades de fyra unga killar som genomförde rånet mot Bingohallen i Sandviken söndagen den 26 oktober förra året. Trion som är bosatt i Malmö fick idén efter att ha läst om ett rån mot en bingohall där gärningsmännen kom över 50 000 kronor.

Eftersom alla tre, 16, 19 och 20 år gamla, var i ett stort behov av pengar började tanken på att de också skulle råna en bingohall att ta form.

När 19-åringen som tidigare bott i Sandviken kom ihåg att det låg en bingohall i hans forna hemstad beslöt de sig för att det var där som rånet skulle ske.

Rånet planerades sedan i detalj. De köpte varsitt ombyte med svarta kläder, rånarluvor och en flaska med tändvätska för att kunna elda upp alla bevis efter rånet.

I en vapenbutik köpte de en plastkopia av en Kalasjnikov AK47:a för 1 300 kronor.

Lördagen den 25 oktober klev trion på tåget i Malmö med varsin svart väska över axeln.

– I en av väskorna hade de vapenkopian. Det är otroligt fult gjort när man tänker på det, säger polisens utredare Lennart Berglund.

När de kom fram till Sandviken gick de mot en övernattningslägenhet som 19-åringen lånat av en bekant.

Först hälsade de på hos två tjejkompisar till 19-åringen. Ett besök som skulle komma att stå dem dyrt.

När tjejerna hörde talas om rånet mot bingohallen ringde en av dem 19-åringen som vid det laget satt på tåget tillbaka mot Malmö.

– Men han skrattade bara och sa: Varför berättar du om det för mig! säger tjejen i polisförhöret.

19-åringens reaktion gjorde tjejerna misstänksamma. En före detta Sandviksbo borde ha blivit lite nyfiken när ett rån ägt rum, resonerade de.

Att trion dök upp i Sandviken utan förvarning för att sedan försvinna dagen efter samtidigt som bingohallen rånades kunde inte vara en slump. Därför ringde de till polisen samma kväll.

– Utan dem tror jag inte att vi hade löst det här, säger Lennart Berglund.

När polisen väl hade ett namn kunde de i lugn och ro samla på sig all bevisning de behövde innan trion greps i Malmö i mitten på december. I samma veva greps en 21-åring från Sandviken som värvats av trion till att agera chaufför några timmar innan rånet ägde rum.

Han hade lånat sin pappas bil för att skjutsa trion efter rånet. I förhör säger 21-åringen att han bara fick 400 kronor i bensinersättning.

Trions rånbyte blev inte mycket större, drygt 3 000 kronor i mynt.

– De hade hoppats på att komma över mer men i förhören beskriver de det som att de fick tunnelseende och att allt gick snett under rånet, säger åklagaren Therese Stensson.

Mer läsning

Annons