Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utbyggd förskola läggs på is

Behovet av barnomsorg i Kungsgården har varit stort. Därför planerade kommunen att bygga ut. Men nu läggs planerna oväntat på is. Plötsligt finns det inte finns tillräckligt med barn.

Annons

– Det svänger fort och just i ytterområdena betyder en skillnad på tio barn mycket. Därför skjuter vi på planerna att bygga ut, säger Anita Persson, skolformschef inom förskolan.

Trycket på fler förskoleplatser har varit stort. Vid flera tillfällen har föräldrar klagat till kommunen eftersom deras barn inte får plats i Kungsgården och de tvingas köra sina barn till förskolor i andra delar av kommunen. Mot den bakgrunden planerades fler avdelningar som skulle stått klara i januari 2014.

Men i går meddelades att utbyggnadsplanerna läggs på is. Dels på grund av ansträngd ekonomi, men också baserat på ny statistik som säger att det inte föds tillräckligt med barn.

– De 92 platser som finns i Kungsgården ska räcka, men om det blir övertalighet så kommer föräldrar att erbjudas platser i andra delar av kommunen, bland annat i Åshammar, säger Anita Persson.

När en utbyggnad kan bli aktuell är i dagsläget oklart.

– Vi väntar i första hand ett år, men vi följer utvecklingen av födelsetal. Ambitionen är att alla barn i Kungsgården ska få en plats på hemmaplan.

Intresset av att etablera den privata förskola som GD tidigare har berättat om har också påverkat byggplanerna. Trots att de kommunala tjänstemännens förslag till politikerna var att avslå förslaget.

Förskolelärarna har nu dragit tillbaka sin ansökan eftersom att de tänkta lokalerna inte uppfyller kraven. Anita Persson träffade de fyra initiativtagarna som står bakom planerna på ett privat alternativ.

– Vi träffades förra torsdagen och de berättade då att de skulle dra tillbaka sin ansökan. Vi informerade också om att barnunderlaget sjunker, men de sade att de skulle fortsätta leta lokal.

En av de fyra förskolelärarna som vill öppna eget är Carina Larsson:

– Vi är fortfarande intresserade, vi letar lokal. Det kommer finnas en övertalighet i vår. Vi tänker oss att föräldrar ska få en valmöjlighet också, att välja mellan ett kommunalt och ett privat alternativ. Vi har ju fått förfrågningar från föräldrar.

Mer läsning

Annons