Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utredare vill slå samman förvaltningar

Slå ihop äldreomsorg och handikappomsorg.
Det anser utredaren Britt Mari Hellner:
– Vinsterna är större än nackdelarna.

Annons

Utredningen om att slå ihop två av förvaltningarna och nämnderna i Sandvikens kommun innehöll knappast några överraskningar när den presenterades i går.

Precis som det brukar låta när någon funderar över valet mellan en stor organisation och flera små rekommenderade utredaren Britt Mari Hellner, med bakgrund inom Sveriges Kommuner och Landsting och Socialstyrelsen, att äldreomsorgen och handikappomsorgen slås ihop till en sammanhållen förvaltning under en enda politisk nämnd.

– För framtiden är det klokt med en socialnämnd och en sammanhållen förvaltning. Man kan ha gemensamma rekryteringar och får enklare att skaffa rätt kompetens. Men framförallt är det för att ingen ska ramla mellan stolarna när det oklart vem som ska ge omsorg eller stöd. Vinsterna är större än nackdelarna, säger hon.

Cheferna på de olika förvaltningarna har olika syn på en sammanslagning.

– Äldreomsorgen är mest inställd på ett samgående med handikappomsorgen. Handikappomsorgen å sin sida tycker att de tjänar på att vara en egen förvaltning, säger Britt Mari Hellner som genomfört intervjuer med de berörda cheferna.

Kommundirektören Ann-Katrin Sundelius deltog också i presskonferensen men vill inte avslöja sin egen uppfattning.

– Jag har en bestämd uppfattning men jag vill inte uttala den. Det är ett politiskt ställningstagande som ska göras. Men det kanske inte är det mest effektiva att som nu hålla på att köpa tjänster av varandra, säger hon om kommunens nuvarande organisation.

Kommunfullmäktige kan komma att fatta beslut om att ändra eller inte ändra redan i oktober. Ordföranden i Handikappomsorgsnämnden, Patrik Häljeryd, S, tillhör de som inte låtit sig övertygas om en sammanslagning med äldreomsorgen.

– Vi jobbar mot olika lagstiftningar så jag har svårt att se några samordningseffekter, säger han.

Mer läsning

Annons